S dluhovou krizí pomůže i MMF, nepřeje si prý kolaps Řecka

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Mezinárodní měnový fond (MMF) je připraven spolupracovat na řešení řecké dluhové krize s řeckými úřady i s evropskými partnery. Eurozóna a Řecko po víkendovém maratonu jednání dospěly k dohodě, která má zabránit finančnímu kolapsu této hluboce zadlužené země.

Víkendových jednání se v Bruselu zúčastnila i šéfka MMF Christine Lagardeová, která s výsledkem rozhovorů seznámila Výkonnou radu fondu.

„MMF je připraven spolupracovat s řeckými úřady i s evropskými partnery, aby pomohl toto důležité úsilí posunout kupředu,“ uvedl v dnešním sdělení mluvčí fondu Gerry Rice.

Šéfové zemí eurozóny se po náročném nočním jednání dohodli, že Řecku umožní jednat o již třetím záchranném programu. Atény ale musejí už ve středu začít se schvalováním prvních reforem. Řecko potřebuje rychle získat peníze, aby příští pondělí dokázalo Evropské centrální bance (ECB) uhradit dlužnou splátku.

Jedním z mezinárodních věřitelů Řecka je i MMF, jemuž Atény na konci června neuhradily dlužnou splátku ve výši zhruba 1,5 miliardy eur. Podle zdrojů agentury Reuters Řecko vzhledem ke své svízelné finanční situaci neuhradí ani splátku 450 milionů eur (12,2 miliardy korun), která je splatná dnes.