S&P: Řecká platební neschopnost se nezadržitelně blíží

Řecko se patrně už velmi brzy ocitne v situaci, kdy nebude schopno vyrovnat závazky z dluhopisů. V rozhovoru ve finanční televizi Bloomberg to řekl šéf oddělení státních ratingů agentury Standard & Poor's Moritz Kraemer. Řečtí představitelé od minulého týdne jednají se soukromými věřiteli o výměně dluhopisů, rozhovory se ale komplikují. Další kolo je plánováno na tuto středu.

„Řecko bude v platební neschopnosti velmi brzy,“ řekl Kraemer. „Zda bude na konci těch současných obtížných jednání nějaké řešení, to ale nevím,“ dodal. Právě Kraemer je vedoucím týmu, který v pátek uvedl, že S&P snižuje hlavní rating téměř polovině členům eurozóny.

„Hodně se tady balancuje na hraně, neřízený bankrot by měl vážné dopady i na ostatní země. Já ale věřím, že politici tomu budou chtít zabránit. Ta hra ještě neskončila,“ dodal.

Řečtí politici věří ve včasnou dohodu s věřiteli

Přestože se v poslední době se zvyšují obavy, že se Aténám nepodaří dohodu o restrukturalizaci dluhu se soukromými věřiteli dokončit včas, řečtí politici jsou alespoň navenek optimističtí.

Dohoda se soukromými investory o výměně části dluhopisů je důležitá pro získání druhého balíku pomoci od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Bez této pomoci zemi hrozí koncem března bankrot. Jednání byla v pátek nečekaně přerušena, obnovena mají být tento týden ve středu.

„Je tu jen malá přestávka v jednáních. Jsem přesvědčen, že budou pokračovat a dosáhneme vzájemně přijatelné dohody včas,“ řekl Papadimos v rozhovoru pro CNBC.

Agentura Reuters s odvoláním na zdroje z vlády uvedla, že šéf dluhové agentury Petros Chrisodulu a hlavní ekonomický poradce George Zanias míří kvůli jednání s MMF o plánu na výměnu dluhopisů do Washingtonu.

Čas je neúprosný, zbývají jen týdny

Inspektoři EU, MMF a Evropské centrální banky mají v úterý zavítat do Atén kvůli jednání o druhém balíku pomoci v objemu 130 miliard eur (3,3 bilionu korun). Již však varovali, že před schválením uvolnění peněz z pomoci musí být uzavřena dohoda s věřiteli. Papadimos dodal, že jednání o těchto dvou procesech musí být dokončena v příštích dvou až třech týdnech.

Podle dohody z loňského března vlády eurozóny poskytnou Řecku druhý balík finanční pomoci, když banky a další soukromí investoři dobrovolně přistoupí k prominutí poloviny řeckého dluhu, který mají v držení. Dohoda má být dobrovolná, takže investoři nezískají vyplaceno pojistné, které si koupili proti řeckému bankrotu. Cílem dohody je snížit zadlužení země do roku 2020 na 120 procent hrubého domácího produktu ze současných 160 procent.

Charles Dallara z Ústavu pro mezinárodní finance (IIF), který vede jednání za soukromé věřitele, řekl listu Financial Times, že aby bylo možné dokončit dohodu v březnu, musí být její základy dokončené ještě tento týden. Koncem března musí Řecko splatit dluh za více než 14 miliard eur a na jeho splacení bude potřebovat peníze ze záchranného balíku.