S&P snížila ratingy ruských státních gigantů Rosněfť a Gazprom

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Ken Doerr, Flick.com

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) dnes snížila úvěrová hodnocení ruských státních energetických gigantů Rosněfť a Gazprom o jednu příčku těsně k hranici spekulativního pásma. Přikročila k tomu poté, co v pátek zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o jeden stupeň na BBB- kvůli napětí kolem ukrajinské krize. To vedlo k rozsáhlému odlivu kapitálu z Ruska.

Hodnocení obou podniků S&P snížila rovněž o jednu příčku na BBB-, což je nejnižší rating v investiční kategorii. Rosněfť je největším ruským těžařem ropy, Gazprom je monopolním vývozcem zemního plynu.

S&P v pátek zhoršila úvěrové hodnocení Ruska, a to poprvé od konce roku 2008. Agentura navíc upozornila, že výhled ratingu zůstává negativní a varovala, že v případě zpřísnění sankcí vůči Rusku by mohla přikročit k dalšímu snížení hodnocení do spekulativního pásma.

Spojené státy dnes uvalily nové sankce proti sedmi ruským představitelům, které spojují s ukrajinskou krizí, a proti 17 ruským společnostem, které jsou s potrestanými hodnostáři spojeny. Mezi potrestanými je i Putinova pravá ruka a šéf Rosněfti Igor Sečin.

Spojené státy také sdělily, že se svými spojenci zvažují i další kolo sankcí, které by měly být zaměřeny na celá ekonomická odvětví, pravděpodobně na bankovnictví a obranu. Podobně podle amerických činitelů uvažuje také Evropská unie. USA se rozhodly přikročit k novým sankcím po vyhodnocení způsobu, jakým se Moskva staví k plnění ženevských dohod o zklidnění ukrajinské krize.