S&P: Venezuele hrozí platební neschopnost

Caracas, hlavní město Venezuely

Caracas, hlavní město Venezuely Zdroj: CC BY-SA 2.0: Paulino Moran

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's dnes zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Venezuely o jeden stupeň na B-minus. Ke druhému letošnímu zhoršení ratingu agenturu přimělo pokračování špatné hospodářské politiky a další propad devizových rezerv. Takový vývoj zvyšuje citlivost ekonomiky na kolísání cen ropy a zesiluje riziko státní insolvence v případě jejich propadu, upozornila S&P podle agentury Reuters.

S&P svůj krok odůvodnila „rostoucí radikalizací ekonomické politiky v posledních dvou měsících v situaci přetrvávajícího poklesu devizových rezerv a vysoké politické polarizace“. Výhled ratingu zůstává negativní, protože špatná politika a polarizace zhoršují poruchy v ekonomice a zvyšují riziko, že Venezuela se během dvou let dostane na pokraj bankrotu.

Agentura snížila rating Venezuely již v červnu po dramatických volbách po smrti autokratického krajně levicového vůdce Huga Cháveze. Těsné vítězství Chávezova chráněnce Nicoláse Madura zvýšilo podle S&P politickou nejistotu, což brání přijímání smysluplných reforem, které by zastavily růst inflace a pokles ekonomické aktivity. Ekonomiku ohrožuje i nejistý výhled vývoje cen ropy.

Od Madurova zvolení se ekonomická situace ještě zhoršuje. Inflace přesahuje 50 procent a vláda ji před nedávnými komunálními volbami „řešila“ nařízením snížit ceny řady zboží. Kontrola cen vytváří nedostatek základního zboží od mléka po toaletní papír a přispívá ke zpomalování ekonomiky.

Venezuelský rating se u S&P nachází hluboko ve spekulativním pásmu. Podobně hodnotí schopnost země splácet závazky i další dvě světové agentury Moody's a Fitch.