S&P zhoršila výhled ratingu záchranného fondu EFSF

Euro, recese, HDP

Euro, recese, HDP Zdroj: profimedia.cz

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's zhoršila výhled ratingu Evropského fondu finanční stability (EFSF) na negativní. Zdůvodňuje to horším ratingem některých zemí, které ručí za úvěry fondu. Rating dlouhodobých závazků EFSF nicméně agentura nechala na stupni AA plus. Záchranný fond EFSF založili v roce 2010 členové eurozóny jako nástroj zajištění nouzových úvěrů zemím, které se ocitnou ve finančních potížích.

Zhoršení výhledu, který byl až dosud v režimu pozorování, může vést i ke snížení samotného ratingu. Agentura by k takovému kroku mohla v příštích dvou letech sáhnout prakticky kdykoli. Záchranný fond o nejvyšší známku na AAA přišel u agentury S&P letos v lednu.

Agentura má pochybnosti, zda se zlepší úvěrový profil fondu. Negativní výhled EFSF podle ní odráží stejný výhled, jaký mají někteří ručitelé, což je třeba Rakousko a Francie. Těmto zemím agentura nejvyšší možný rating na stupni AAA také vzala začátkem letošního roku.

„Pokud se nezlepší úvěrové zajištění, rating EFSF bychom ještě mohli snížit,“ uvedla agentura. „A to v případě, že snížíme dlouhodobý rating některé ze zemí, které za úvěry EFSF ručí a které mají rating AAA nebo AA plus, na známku nižší než je AA plus,“ píše se dále.

Vedle Rakouska a Francie patří k hlavním ručitelům za úvěry záchrannému fondu EFSF také Německo, Nizozemsko, Finsko a Lucembursko.

Efektivní úvěrová kapacita záchranného fondu EFSF činí 440 miliard eur (asi 11 miliard korun) a závisí na garancích od nejlépe hodnocených členů eurozóny. To jsou právě země, které mají rating AAA nebo AA plus.