S Rusy přijde na Krym blahobyt, slibuje místní vláda

Obyvatelé Simferopolu příchod ruských jednotek vesměs vítají

Obyvatelé Simferopolu příchod ruských jednotek vesměs vítají Zdroj: ctk/ap

Krymské proruské vedení spojuje s chystanou anexí poloostrova perspektivu blahobytu a masivních ruských dotací. Vyplývá to z rozhovoru, který dnes poskytl ruské agentuře RIA Novosti šéf krymského autonomního parlamentu Vladimir Konstantinov. Slíbil obyvatelům Krymu, že pokud se za týden v referendu vysloví pro spojení s Ruskem, vzrostou brzy sociální dávky čtyřnásobně a rozpočet se zdvojnásobí.

Dvoumilionový Krym má příští neděli hlasovat o tom, zda si ponechá dosavadní autonomní status v rámci Ukrajiny, nebo se jako nový subjekt federace připojí k Rusku. Přípravu na hlasování doprovází soustředěná proruská propaganda a tvrdá cenzura, referendum se uskuteční v podmínkách faktické okupace ruskými vojsky.

„Záruky finančních kompenzací jsme obdrželi z Ruska, sami jsme s tím ani nepočítali,“ řekl ruské agentuře Konstantinov, který minulý týden Moskvu navštívil. Hospodářská situace poloostrova se podle něj po anexi výrazně zlepší, protože sociální zabezpečení a fiskální pravidla budou podléhat ruským, nikoli ukrajinským zákonům.

Pokud obyvatelé Krymu připojení k Rusku schválí, administrativní začlenění do Ruské federace by podle Konstantinova mohlo být hotovo už koncem března. Bezprostředně poté se rozpočet Krymu zdvojnásobí a sociální výplaty potřebným se zvýší čtyřnásobně, slíbil šéf krymského parlamentu.

Makroekonomičtí experti v Moskvě označují Krym za hospodářskou přítěž. Ekonomicky málo výkonný poloostrov do ruské státní pokladny mnoho prostředků nepřinese, zásobování Krymu může navíc být obtížné a nákladné.

Pokud Ukrajina ze severu zablokuje přístupy na Krym, bude muset Rusko dvoumilionovou krymskou komunitu zásobovat vzduchem nebo po moři. Stavba mostu z ruské pevniny na Krym, o jejímž zahájení nedávno rozhodl ruský parlament, bude podle odborníků trvat nejméně tři roky.