Sakura je mezi šestnácti nejlepšími stavbami světa

Sakura

Sakura Zdroj: T.E Development Group

Sakura
Sakura
Sakura
Sakura
5
Fotogalerie

Rezidence Sakura skupiny T.E je mezi 16 nejlepšími stavbami světa v kategorii Residential – Future Project soutěže World Architecture Festival. Stala se tak českým želízkem v ohni aspirujícím na prestižní ocenění. Vítěz bude vyhlášen 30. listopadu.

Zelení doslova obalený projekt Sakura skupiny T.E slaví další mezinárodní úspěch. Po loňské nominaci v celosvětově největší architektonické soutěži WAN Awards se nyní probojoval na finální shortlist 16 nejlepších staveb v kategorii Residential – Future Project renomované soutěže World Architecture Festival. Za návrhem bytového domu s jedinečným řešením visutých zahrad stojí studio Jestico + Whiles. Díky unikátnímu konceptu pražského projektu má tak Česká republika své zastoupení mezi finalisty z 81 zemí světa z více než 30 soutěžních kategorií. Slavnostní vyhlášení proběhne 30. listopadu v Amsterdamu.

„Ze zařazení Sakury na finální shortlist nejlepších staveb světa v kategorii připravovaných rezidenčních projektů máme obrovskou radost. Tento úspěch nás těší o to více, že do letošního ročníku soutěže se přihlásil rekordní počet účastníků a konkurence je tedy velmi silná. Sakura však díky svému přístupu k využití zeleně zcela převrací koncept běžného bytového domu. Svým netradičním pojetím spojení interiérů a zahrad je velmi osobitá a věříme, že díky řadě opravdu inovativních prvků v mnoha ohledech také inspirativní,“ uvádí partner skupiny T.E Martin Hubinger.

S jeho slovy souhlasí hlavní architekt a ředitel pražské kanceláře studia Jestico + Whiles Sean Clifton, který projekt do soutěže přihlásil: „Při návrhu projektu Sakura jsme se zaměřili na potřeby budoucích obyvatel a jejich životní styl. Odklonili jsme se od tradičního konceptu bytové výstavby s uzavřenými místnostmi a minimálními balkony. Mezi stropní desky jsme v podstatě vložili samostatné ‘domy’, které jsou po obvodě bohatě lemovány zelení. Tím jsme vytvořili bydlení navozující atmosféru rodinného domu, ovšem bez starostí s jeho provozem a údržbou. Sakura se tak stala stavbou, která má u nás i v cizině jen malé srovnání. Věříme, že se podobných projektů začne do budoucna stavět více, a to i v Praze.“

Sakura vzniká na místě bývalého brownfieldu v pražských Košířích. Dům doslova topící se v zeleni vyniká unikátním řešením visutých zahrad a bude osázený 32 000 kusy nejrůznějších rostlin. V množství zeleně tak předčí i proslulý Bosco Verticale v Miláně, který se pyšní „pouze“ 20 000 kusy. Hlavní dominantou rezidence se stanou kvetoucí japonské třešně – sakury, které daly projektu i jméno. Součástí domu bude i řada technologických a energeticky úsporných řešení. Vedle automatické závlahy zahrne i přípravu pro dobíjení elektromobilů. Projekt se nyní chýlí do fáze hrubé stavby a dokončen bude příští rok.