Salmond: Nezávislé Skotsko euro nezavede

Alex Salmond

Alex Salmond Zdroj: profimedia.cz

Referendum o odtržení Skotska od Spojeného království se uskuteční až na podzim roku 2014, předseda jeho vlády Alex Salmond ale už nyní předestřel, jak by po osamostatnění mělo fungovat. Vzhledem k aktuálním diskuzím o postavení Británie v Evropské unii se vyslovil hlavně k tomuto tématu. Podotkl, že Skotsko bude jednat o členství v EU, zatímco zbytek království si možná odhlasuje odchod.

Přístupové rozhovory s Bruselem bude podle něj možné vést už v mezidobí mezi konáním referenda a realizací odtržení. „Co se týká dohledné budoucnosti, neexistuje ale žádná vyhlídka na to, že se samostatné Skotsko stane členem eurozóny,“ poznamenal.

„Zato existují veškeré šance, že na ropu, ryby a obnovitelné zdroje bohaté Skotsko bude v Evropské unii jistě žádáno,“ dodal. Zdůraznil navíc, že představu unie nevítající nového člena s otevřenou náručí považuje za neuvěřitelnou.

Jedním z prvním úkolů na cestě k samostatnému Skotsku bude podle Salmonda tvorba ústavy. Slibuje, že se jeho Skotská národní strana pokusí dosáhnout konsenzu s dalšími politickými uskupeními. Skotové by podle něj v dokumentu rozhodně měli mít zaručené právo na domov a bezplatné vzdělání.

Nacionalista chce také jednat o tom, aby základní zákon zakazoval vývoj zbraní hromadného ničení. Stejně tak by prý mohl stanovit podmínky, které by musely být splněny, než se skotské síly zapojí do nějakého mezinárodního ozbrojeného konfliktu.