Samsung chystá masivní investice do čipů. Ukrajina potřebuje pomoc s vývozem obilí

Jihokorejský Samsung investuje biliony do expanze výroby čipů, technologií a biofarmacie.

Jihokorejský Samsung investuje biliony do expanze výroby čipů, technologií a biofarmacie. Zdroj: E15 koláž

Šéfka Evropské centrální banky Christine Lagardeová uvedla, že depozitní sazba ECB se zřejmě dostane ze záporného pásma do konce září a poté se bude dále zvyšovat.
Ukrajina potřebuje vyvézt ze země miliony tun obilí. Žádá mezinárodní komunitu o pomoc.
Světová zdravotnická organizace si zvolí nové vedení. Favoritem je však dosavadní předseda organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus (na snímku).
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Pomozte nám vyvézt obilí, žádá Kyjev

Mezinárodní komunita by měla pomoci Ukrajině vyvézt ze země miliony tun jejího obilí. Britské stanici BBC to v pondělí řekla ukrajinská místopředsedkyně vlády Yulia Svyrydenková. Podle političky je zapotřebí vytvořit pro export zemědělských plodin jakýsi bezpečnostní koridor. Neschopnost Ukrajiny vyvážet během války obilí zapříčinila v posledních měsících prudké zdražování potravin všude ve světě. V zemích, které jsou silně závislé na dovozu ukrajinských zemědělských komodit kvůli tomu hrozí hladomory. Ruská invazní armáda aktuálně blokuje Ukrajincům přístup do Černého moře, přes nějž se obilí dříve vyváželo.   

Eurozóna opustí záporné úrokové sazby do konce září

Depozitní sazba Evropské centrální banky se zřejmě dostane ze záporného pásma do konce září a mohla by se poté dále zvyšovat, dokud nebude vidět, že se inflace stabilizuje na dvou procentech. V pondělí to prohlásila šéfka Evropské centrální banky Christine Lagardeová. Zdůraznila tak zásadní změnu postoje banky k měnové politice. Původně zvyšování úroků v letošním roce vylučovala, teď už ale plánuje úroky zvýšit vícekrát. Důvodem je rekordní inflace v eurozóně. „Na základě současného výhledu budeme pravděpodobně schopni opustit záporné úrokové sazby do konce třetího čtvrtletí,“ uvedla Lagardeová. První zvýšení úroků v eurozóně by se mohlo uskutečnit již v červenci.

Z trhů a burz 

Americké i evropské akcie na úvod týdne posílily

Akciové burzy ve Spojených státech mají za sebou nejdelší sérii týdenních ztrát za více než dvacet let. Tento týden však zahájily růstem. Vzhůru je táhly zejména banky a technologické společnosti. Index S&P 500 se zvýšil o 1,86 procenta. Dow Jones přidal 1,98 procenta a Nasdaq Composite zpevnil o 1,59 procenta. Mírně zdražila ropa a zlato. O více než jedno procento v pondělí stouply také všechny hlavní akciové indexy v západní Evropě. Naopak nejsledovanější kryptoměny - bitcoin a ethereum oslabily. 

Samsung dá biliony na výrobu komponentů

Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung investuje v příštích pěti letech 450 bilionů wonů, tedy asi 8,2 bilionu korun do rozšíření produkce čipů, biofarmacie a technologií příští generace. To je o třicet procent více než kolik Samsung investoval v předchozím pětiletém období do roku 2021. Investice mají konglomerátu pomoci k dlouhodobému růstu ve strategických oblastech. Investice by měla vytvořit přes milion pracovních míst. Kromě agresivní investice do výroby polovodičů se Samsung rozhodl k vysokým investicím do biofarmacie, ze které chce udělat tak úspěšné podnikání jako je jeho čipové. Samsung Electronics je největším výrobcem paměťových čipů na světě.

Tweet dne

„Litva učinila další velký krok k energetické nezávislosti. Litva nepřestala dovážet jen ruskou ropu a plyn, ale také elektřinu.“ 

Litevský ministr obrany Arvydas Anušauskas si pochvaluje, že se jeho země stala jako první v Evropské unii energeticky nezávislou na Ruské federaci. 

Stane se dnes

  • Proběhne jednání ministrů financí států Evropské unie. Proberou mimo jiné dopady hospodářských sankcí, které vůči Rusku za jeho invazi na Ukrajinu zavedla Evropská unie.
  • Vyjdou předběžné zprávy o vývoji podnikatelské aktivity v eurozóně a USA za květen.
  • Valné shromáždění Světové zdravotnické organizace bude volit nové vedení této zdravotnické agentury OSN. Pozici šéfa zřejmě obhájí Etiopan Tedros Adhanom Ghebreyesus.