Sankce dopadly na Putinova důvěrníka: Itálie mu obstavila majetek

Arkadij Rotenberg

Arkadij Rotenberg Zdroj: profimedia.cz

Italské úřady zmrazily jednomu z blízkých důvěrníků ruského prezidenta Vladimira Putina aktiva za 30 milionů eur (825 milionů korun), zahrnující luxusní vily a apartmány na Sardinii a čtyřhvězdičkový hotel v centru Říma. Třiašedesátiletý miliardář Arkadij Rotenberg, někdejší Putinův partner v judo, který nadělal jmění na zimní olympiádě v Soči, označil postup italských úřadů za nezákonný a absurdní.

Podle italského listu Corriere della Sera je to poprvé, co italské úřady zasáhly proti příteli ruského prezidenta a jeho společnostem Olpon Investment a Aurora 31. Spojené státy a Evropská unie zařadily oligarchu na „černé listiny“ ruských občanů, kterým zakazují vstup a zmrazují majetek od ruské anexe Krymu ve snaze přimět Putina ke změně politiky vůči Ukrajině.

Velitel zásahu, generál finanční stráže Giuseppe Bottillo, podle listu uvedl, že operace byla podniknuta v rámci opatření proti „financování terorismu a činností ohrožujících mezinárodní mír a bezpečnost“.

Rotenberg neskrývá rozhořčení. „Udivuje mě, že (Italové) sankce vztáhli na nemovitosti, které pod sankce nespadají. Pod sankce spadají jen účty a aktiva, která v Itálii nemám,“ řekl agentuře Interfax. „Znovu to ukazuje nelegitimnost a absurdnost této situace,“ dodal.

Rotenbergův mluvčí později připustil, že sankce se snad mohly vztahovat na římský „hotýlek“, nikoliv však na Rotenbergovy soukromé nemovitosti. Italská finanční stráž podle agentury ITAR-TASS ujistila, že Rotenberg má právo se proti zmrazení majetku odvolat. Hotel smí zůstat otevřený, ale veškeré příjmy se zabavují, a to až do doby, než EU sankce odvolá.

V britském tisku se již dříve objevily úvahy, zda Londýn postihne Putinovy kamarády z řad ruských zbohatlíků zabavením jejich nemovitostí v britské metropoli.