Sankce vás přijdou draho, varuje Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: Kolaz E15

Ztráty z „destruktivního a krátkozrakého“ zavádění sankcí vůči Rusku budou pro Spojené státy i Evropskou unii velmi citelné. Podle agentury ITAR-TASS to prohlásilo ruské ministerstvo zahraničí v první oficiální reakci na nově ohlášené sankce. Evropu Moskva varuje, že sankce „nevyhnutelně“ povedou ke zdražení energií.

„Na vykonstruovanost a nelegitimnost protiruských sankcí přijímaných Spojenými státy jsme upozorňovali nejednou,“ uvádí se v prakticky první oficiální politické reakci Moskvy na zpřísnění sankcí, které v úterý oznámil americký prezident Barack Obama.

„Taková rozhodnutí Washingtonu nepřinesou nic jiného než další komplikace v rusko-amerických vztazích a vytvoření krajně nepříznivého ovzduší v mezinárodních záležitostech, v nichž součinnost našich zemí mnohdy hraje rozhodující úlohu,“ konstatuje ministerstvo.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov pohrozil kromě USA i Evropě - sankce podle něj „nevyhnutelně“ povedou k vyšším cenám energií v Evropě. „Brusel sám svým 'sankčním řáděním' vytváří překážky pro další spolupráci s Ruskem v klíčové oblasti energetiky. To je bezohledný a nezodpovědný krok, který nevyhnutelně povede ke zvýšení cen na evropském trhu,“ prohlásil Lavrov.

Rusko obviňuje americkou vládu, že to ona a kyjevské vedení jsou odpovědní za „tragický vývoj událostí na Ukrajině“. „Ne Rusko, nýbrž kyjevský režim a jeho zaoceánští kmotři nesou vinu na rostoucím počtu obětí mezi civilním obyvatelstvem východních regionů,“ tvrdí ministerstvo.

Bílému domu současně vyčítá, že „zakrývá krvavou operaci kyjevské armády“ a „nadále proti nám vynáší nepodložená tvrzení“. „Reálné ztráty z natolik destruktivní a krátkozraké linie budou pro Washington velmi citelné,“ zdůrazňuje se v prohlášení.

Spolu se Spojenými státy už oznámila rozšíření sankcí také Evropská unie. Má se týkat přístupu na finanční trhy, obchodu se zbraněmi a dodávek vyspělých technologií pro ropný průmysl. Zasáhnout mají i obchod se zbožím dvojího určení pro civilní i vojenský sektor.