Sarkozy a Merkelová: Jedinou šancí je změna smlouvy o EU

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy trvají na změně smlouvy o Evropské unii, podle současných pravidel se dluhová krize podle nich vyřešit nedá.

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy trvají na změně smlouvy o Evropské unii, podle současných pravidel se dluhová krize podle nich vyřešit nedá. Zdroj: CTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy trvají na změně smlouvy o Evropské unii. Podle současných pravidel se totiž podle nich dluhová krize vyřešit nedá. Oba činitelé na tiskové konferenci po jednání v Paříži také prohlásili, že podporují centralizaci rozpočtů členských zemí. Naopak společné evropské dluhopisy se "záchranného projektu" nedostaly.

Merkelová podle agentury AP řekla, že Německo s Francií chtějí prosadit změnu smluv o EU bez ohledu na to, zda se bude změna týkat celé Evropské unie, anebo jen eurozóny. Prioritou ale prý je, aby změna zahrnula všechny země EU.“Chceme zajistit, že se nerovnováha, která vedla k dnešní situaci v eurozóně, nebude moci znovu opakovat,“ podotkl Sarkozy.

„Není možné pokračovat jako doposud. Upřednostňujeme smlouvu mezi 27 (členskými státy EU), takže se nikdo nebude cítit vyřazený, avšak jsme otevřeni dohodě mezi 17 (členy eurozóny),“ řekl Sarkozy s tím, že dohoda by pak byla otevřena pro další členy EU, kteří by se chtěli přidat.

Nová smlouva by měla zahrnovat automatické sankce pro ty země, které porušují stanovená pravidla. Smyslem je zajistit, aby deficity vlád zůstaly pod kontrolou. Sarkozy k tomu řekl, že to, co se stalo v Řecku, se už nikdy nebude opakovat.

Změna smlouvy? Uvidíme, zní z Česka

„Budeme podporovat nepochybně všechny kroky, které povedou skutečně k posílení fiskální disciplíny,“ řekl v Bruselu státní tajemník z úřadu české vlády Vojtěch Belling. Nejdříve je ale prý nutné se domluvit na obsahu, až pak na formě, jak k tomu dojde.

„V tuto chvíli to vypadá, že změny jako takové by se měly týkat především států eurozóny,“ dodal Belling s tím, že pro Česko je klíčové, aby nedošlo k rozdělení EU na dva bloky. „Určitě naši podporu má v tuto chvíli ten návrh, aby se šlo v případě, že bude nutné jít změnou smluv, tak, aby ta změna smluv byla prováděna na úrovni sedmadvacítky,“ podotkl také.

Zda Česko změnu smlouvy podpoří či ne, zatím nechtěl říct, protože nejsou k dispozici konkrétní návrhy. „Záleží na tom, jak bude konkrétně vypadat,“ dodal. Známo by to mělo být až krátce před summitem, který začne ve čtvrtek.

Podrobnosti o francouzsko-německých návrzích Sarkozy s Merkelovou ve středu zašlou unijnímu prezidentovi Hermanu Van Rompuyovi, který nyní dokončuje přípravy na klíčový páteční summit EU.

Sarkozy zároveň přiznal, že společné dluhopisy za celou eurozónu, což dosud hodně prosazovala právě Francie, v žádném případě nejsou řešením krize. „Zcela jsme se shodli, že řekneme, že eurobondy nejsou v žádném případě řešením krize,“ řekl Sarkozy.

O společných dluhopisech eurozóny, takzvaných eurobondech, se v EU už nějakou dobu hovoří. Tyto dluhopisy by mohly znamenat, že by si státy eurozóny navzájem či společně ručily za své dluhy.

Na čem se Merkelová se Sarkozym dohodli:

Doufají v dohodu eurozóny o nové smlouvy do března

Chtějí summity eurozóny během krize každý měsíc

Budou chtít prosadit zavedení automatických sankcí pro země porušující pravidlo maximálního rozpočtového deficitu ve výši tří procent HDP

Chtějí „novou smlouvu“ pro EU, buď po celou „sedmadvacítku“, případně alespoň pro 17člennou eurozónu

Chtějí posunout vznik trvalého záchranného mechanismu ESM už na rok 2012 (zatím se počítalo s půlkou roku 2013)

Podrobnosti zašlou prezidentovi EU Hermanu Van Rompuyovi ve středu

Týden „T“:

Úterý: Ministr financí Spojených států Timothy Geithner přicestuje do Německa, poté navštíví Francii a Itálii. S tamními politiky a bankéři bude debatovat o krizi

Středa: Rozhovory budou pokračovat na kongresu Evropské lidové strany v Marseille

Čtvrtek: Zasedá měnový výbor Evropské centrální banky, který může přijmout nová opatření

Čtvrtek a pátek: Důležitý summit EU v Bruselu, který posoudí plány Sarkozyho a Merkelové