Sarkozy se musí bát levice i pravice

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy Zdroj: ctk

Francouzští odboráři připustili, že svolat účastníky na včerejší demonstrace proti úsporným opatřením vlády bylo tentokrát dost těžké. Odůvodňují to únavou lidí z neústupnosti prezidenta Nicolase Sarkozyho. Nespokojení Francouzi se možná už rozhodli pasivně vyčkat na jarní prezidentské volby, jejichž favoritem je socialistický kandidát François Hollande, který protesty podpořil.

Setrvání Sarkozyho v Elysejském paláci tento týden ještě více ohrozilo oznámení bývalého předsedy vlády Dominiqua de Villepina, že se chce do klání také zapojit. Prezidentovi, jehož popularita je nyní velmi nízká, s kandidaturou expremiéra hrozí odliv potřebných hlasů pravicových voličů.

V táboře Sarkozyho proto okamžitě zavládl neklid. Prezidentovi sympatizanti varují proti boji uvnitř pravice. Tvrdí, že Villepin, jehož šance na úspěch je zatím v podstatě mizivá, by se měl kandidatury vzdát. Vyzvala ho k tomu například členka vládního Svazu pro lidové hnutí Nadine Moranová: „Villepin bojuje na svou vlastní pěst, bez finančních protsředků, bez politického hnutí. Je ve veřejném zájmu Francie zformovat blok kolem prezidenta. Veřejný zájem by měl převážit nad osobními ambicemi,“ je přesvědčena.

Podle v neděli zveřejněného průzkumu by Hollanda volilo téměř 32 procent, Sarkozyho 26 procent, šéfku krajně pravicové Národní Fronty Marinu Le Penovou skoro 14 procent a Villepina pouhé procento Francouzů.

Odborníci přesto míní, že Villepin má schopnost oslovit i levicové voliče, mohl by proto uškodit i Hollandemu. O tom, že to má v úmyslu, svědčí jeho výrok pro televizi TF1. „Nevěřím, že pravda leží napravo, nalevo nebo uprostřed,“ prohlásil s tím, že chce Francouze sjednotit.

Vzhledem k dalším méně výrazným kandidátům by drobení hlasů pro pravici mohlo v krajním případě způsobit, že by do druhého kola postoupila místo Sarkozyho Le Penová.

Zarytí nepřátelé

Dominique de Villepin a Nicolas Sarkozy jsou letití soupeři a nepřátelé. Expremiér loni založil stranu, která má být pravicovou alternativou k Sarkozymu. Vztahu nepomohla ani nedávná kauza Clearstream, ve které šlo i o údajný pokus očernit Sarkozyho. Prezident dokonce prohlásil, že najde toho, kdo za skandálem stojí, a pověsí ho na řeznický hák. Soud ale Villepina osvobodil.