Sarkozy se nevzdává. Láká krajní pravici

Oslaví Svátek práce. Francouzský prezident
chystá na 1. května velké shromáždění na svou
podporu

Oslaví Svátek práce. Francouzský prezident chystá na 1. května velké shromáždění na svou podporu Zdroj: reuters

Stávající prezident Francie Nicolas Sarkozy sčítá škody po prvním kole francouzských prezidentských voleb. S 27,18 procenta hlasů zaostal o 1,5 procenta za druhým postupujícím do závěrečného kola voleb, kandidátem Socialistické strany Françoisem Hollandem.

Přestože rozestup není velký, detailní výsledky voleb ukazují pro Sarkozyho jednu špatnou zprávu za druhou. Proti volbám v roce 2007 přišel Sarkozy o prvenství v 35 regionech. Obzvláště potupná je porážka v Paříži, která přes půlstoletí v prvním kole volila vždy pravicového prezidenta. Přesto se Sarkozy nevzdává.

Pět dní před druhým kolem chystá na 1. května velké shromáždění na svou podporu: „Organizujeme velký Svátek práce pro všechny, kteří tvrdě pracují, kteří jsou vystaveni krizi a kteří už nechtějí, aby ti, kdo nepracují, měli více peněz než pracující.“ Zároveň tvrdě napadl Hollanda, že nedokáže převzít zodpovědnost za Francii, a vyzval ho ke třem televizním debatám: „Pan Hollande nesmí uniknout.“

Výsledky 1. kola prezidentských volebVýsledky 1. kola prezidentských voleb | reuters

Sarkozyho strategie pro druhé kolo je už z prvních povolebních výroků jasná. Snaží se nalákat na svou stranu voliče krajně pravicové kandidátky Marine Le Penové. Ta skončila na třetím místě s mnohem větší podporou, než se čekalo – skoro 18 procenty. Přestože Le Penová odmítá Sarkozyho podpořit a tvrdí, že „už prohrál“, velká část jejích voličů nakonec kandidáta pravice podpoří. Přestože ostatní politici vysokého zisku Le Penové litují, Sarkozy jejím voličům naopak lichotí: „Voliči Národní fronty si zaslouží respekt.“
Hollande si zase zvýšení podpory slibuje od voličů krajně levicového kandidáta Jeana-Luka Mélenchona, který skončil na čtvrtém místě s 11 procenty přízně.

Přestože se Sarkozy nevzdává, ještě nikdy za trvání francouzské Páté republiky stávající prezident nevykročil za obhajobou mandátu tak špatně. Znovuzvolení se nepodařilo jen v roce 1981 Valerymu Giscardovi d’Estaingovi. I ten na rozdíl od Sarkozyho byl ale schopen vyhrát alespoň první kolo voleb.

Le Penová, MélenchonLe Penová, Mélenchon | e15