Sarkozyho poradci jsou podezřelí ze zneužití státních prostředků

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy Zdroj: CTK

Francouzská justice se začala znovu zabývat případem, v němž je citován bývalý prezident Nicolas Sarkozy. K policejnímu výslechu byli předvoláni dva někdejší Sarkozyho poradci, které vyšetřující soudce podezírá ze zneužití státních peněz a protekcionářství.

Elysejský palác za vlády Sarkozyho objednával placené průzkumy veřejného mínění v hodnotě milionů eur u dvou anketních společností, které patřily dvěma prezidentovým poradcům, Patricku Buissonovi a Pierreovi Giacomettimu. Podle vyšetřovatelů z brigády pro ekonomickou trestnou činnost BRDE to bylo nelegální.

Aféra kolem Buissonovy společnosti Publifact a Giacomettiho firmy Giacometti-Péron zasáhla i dalších šest tehdejších vysokých funkcionářů prezidentské kanceláře. V červnu byli několik dní ve vyšetřovací vazbě například generální tajemníci Elysejského paláce Claude Guéant a Xavier Musca. Nikdo ale zatím nebyl formálně obviněn.

Bez imunity

Na Sarkozyho se podle listu Le Monde v tomto případu vztahuje prezidentská imunita, na jeho ostatní tehdejší blízké spolupracovnícy však nikoli. V médiích se objevila zpráva, že Buisson má tajně pořízené nahrávky některých důvěrných rozhovorů Sarkozyho a hodlá je dát vyšetřovatelům.

Sarkozy je šéfem opozičních konzervativců ve Francii. Po prezidentských volbách v roce 2012, kdy ho porazil socialista François Hollande, odešel do ústraní, avšak loni se do vysoké politiky vrátil. Všeobecně se očekává, že se bude ucházet o nový mandát ve volbách na jaře 2017. Tento cíl mu ale komplikují aféry kolem sondážních agentur, financování jeho bývalých kampaní a dalších podezření, která jsou s jeho osobou spojována.