Sarkozyho soudce dostal dopis s nábojnicí

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy Zdroj: profimedia.cz

Vyšetřující soudce v kauze nezákonného financování kampaně francouzského exprezidenta Nicolase Sarkozyho obdržel výhrůžný dopis s nábojnicemi. Stalo se tak jen pár dní poté, co prokuratura bývalého nájemce Elysejského paláce formálně obvinila z trestného činu.

Sarkozy je nařčen z toho, že v roce 2007 přijal dar od nejbohatší ženy země, devadesátileté dědičky kosmetické firmy L’Oreal Liliane Bettencourtové. Soudce Jean-Michel Gentil naznačil, že exprezident zneužil věku a Alzheimerovy choroby miliardářky, již její dcera označila za ne zcela svéprávnou. Bettencourtová podle tvrzení médií na kampaň přispěla 150 tisíci eury. „Věnuji veškerou energii na to, abych prokázal svoji bezúhonnost a poctivost. Pravda nakonec zvítězí,“ slíbil obviněný politik na Facebooku.

Dopis pro Gentila byl ve středu doručen do jeho kanceláře v Bordeaux. „Tomuto soudci byl poslán dopis s prázdnými patronami, obsahující jasné výhrůžky vůči němu, jeho blízkým a členům soudcovské unie,“ uvedl svaz ve svém prohlášení. Unie zdůraznila, že zásilka přišla jen krátce po nedůstojných výpadech některých politiků a zpochybňování Gentilovy nestrannosti Sarkozyho advokátem.

Právník Thierry Herzog totiž mimo jiné připomněl, že Gentil v červnu podepsal sloupek v listu Le Monde, který tvrdil, že Sarkozy a jeho předchůdce Jacques Chirac usilovali o ochranu korupce. „Pět dní po podpisu tohoto sloupku stejný soudce nařídil čtyři přepady u Sarkozyho doma, v kanceláři a domě jeho sekretářky,“ podotkl advokát.