Saúdská Arábie bude mít kvůli levné ropě rekordní rozpočtový deficit

Saúdská Arábie, ilustrační foto

Saúdská Arábie, ilustrační foto Zdroj: CTK

Vládní rozpočet Saúdské Arábie letos vykáže rekordní deficit 367 miliard rijálů (2,4 bilionu korun), což je asi 15 procent hrubého domácího produktu. Oznámil to dnes výbor pro hospodářské a rozvojové záležitosti. Příčinou tohoto vývoje jsou nízké ceny ropy. Podle původního plánu měl deficit činit 145 miliard rijálů.

Státní výdaje mají za letošní rok dosáhnout 975 miliard rijálů, zatímco původní plán počítal s výdaji 860 miliard rijálů. Nárůst způsobily mimořádné výdaje, například prémie pro státní zaměstnance v souvislosti s lednovým nástupem nového krále Salmána na trůn.

Příjmy pak mají činit 608 miliard rijálů, což je méně, než původně plánovaných 715 miliard rijálů, uvedla agentura Reuters. Mohou za to hlavně ceny ropy, které klesly mnohem více, než se čekalo. Hospodářství Saúdské Arábie je na ropě závislé.

Vláda současně oznámila, že plánuje v příštím roce snížit deficit na 326 miliard rijálů prostřednictvím výdajových škrtů a zvýšení příjmů z jiných zdrojů, než je ropa. Výdaje mají příští rok činit 840 miliard rijálů a příjmy 514 miliard rijálů.

Mimo jiné vláda hodlá v rámci rozpočtových úspor přehodnotit v příštích pěti letech dotace na vodu, elektřinu a ropné produkty. Veškeré změny těchto cen se mají zaměřit na dosažení efektivního využívání energie a zachování přírodních zdrojů a budou strukturovány tak, aby se minimalizoval negativní dopady na občany s nižšími a středními příjmy, uvádí se v návrhu rozpočtu, který zveřejnilo ministerstvo financí.

Státní tisková agentura SPA později uvedla, že od úterý se v zemi zvyší ceny energií, včetně benzinu, plynu, nafty a kerosinu. Místní ceny pohonných hmot, vody a elektřiny patří v současnosti díky štědré státní podpoře mezi nejnižší na světě. Podle SPA se cena 95oktanového benzinu zvýší na 0,9 rijálu (5,90 koruny) za litr ze současných 0,6 rijálu (3,90 koruny) za litr. Nejnovější zvýšení cen energií je jednou z největších hospodářských reforem v zemi za poslední roky, uvedla agentura Reuters.

Vydání dluhopisů

V plánu je také řada strukturálních hospodářských reforem, včetně privatizace řady odvětví a hospodářských aktivit. Žádné bližší podrobnosti však vláda neposkytla.

Ministr financí Ibráhím ibn Abdal Azíz Assaf v rozhovoru s tamním tiskem dodal, že země plánuje v příštím roce vydat zahraniční dluhopisy, aby udržela solventnost bankovního systému. Saúdská Arábie letos v červenci poprvé od roku 2007 vydala dluhopisy v místní měně. Celkem letos bankám prodala dluhopisy za 115 miliard rijálů (754,5 miliardy korun).