Schäuble: Británie nesmí mít žádné výhody, nic není zadarmo

Wolfgang Schäuble

Wolfgang Schäuble Zdroj: Twitter

Angela Merkel
Německý ministr financí Wolfgang Schäuble
3
Fotogalerie

Británie musí pochopit, že nemůže mít po odchodu z Evropské unie lepší postavení než zbylých sedmadvacet členských zemí, řekl německý ministr financí Wolfgang Schäuble. O postupu při jednáních o brexitu budou v sobotu na summitu v Bruselu jednat prezidenti a premiéři zemí EU vyjma Británie.

"Británie nesmí mít po odchodu žádné výhody, které nebudou mít zbylé země. Nic není zadarmo. To musí Britové pochopit," uvedl Schäuble v rozhovoru. Londýn vyzval, aby dodržel všechny své finanční závazky. "Nechceme Británii oslabit. Ale nechceme oslabit ani zbytek Evropy," dodal konzervativní politik.

Ministr financí ve vládě kancléřky Angely Merkelové zároveň odmítl, aby se po brexitu zvýšily platby Německa do rozpočtu EU. "Peníze v rozpočtu musí stačit, musí se zkrátka vynakládat hospodárněji než doposud," řekl.

Video: Klaus o brexitu

Video placeholde
Klaus: Brexit je rozbřesk nad Evropou • Blesk TV

Evropské peníze by se podle něj měly napříště využívat především na takové projekty, které by Evropu posílily. Věci, z nichž by profitoval jen jeden členský stát, by si měl každý financovat sám.

Prezidenti a premiéři sedmadvaceti členských zemí EU se budou v Bruselu radit o společném přístupu při jednání s Británií. Unie chce jednat ve dvou fázích. Zásady budoucí spolupráce chce řešit až poté, co dostatečně pokročí diskuse o podobě samotného brexitu. Londýn by chtěl o obou tématech jednat zároveň.

Německá kancléřka Merkelová už ve čtvrtek Brity varovala, aby si nedělali žádné iluze. Británie po odchodu z unie nebude moci mít stejná práva, jaká mají členské státy, uvedla.