Scholz uvolnil Leopardy, Biden pošle na Ukrajinu tanky M1 Abrams

Média uvádějí, že USA brzy oznámí dodání tanků M1 Abrams.

Média uvádějí, že USA brzy oznámí dodání tanků M1 Abrams. Zdroj: Reuters

Média uvádějí, že USA brzy oznámí dodání tanků M1 Abrams.
Média uvádějí, že USA brzy oznámí dodání tanků M1 Abrams.
Německo uvolnilo cestu tankům Leopard 2 na Ukrajinu.
Německo uvolnilo cestu tankům Leopard 2 na Ukrajinu.
Německo uvolnilo cestu tankům Leopard 2 na Ukrajinu.
7
Fotogalerie

Ukrajině v posledních hodinách výrazně vzrostla naděje, že brzy obdrží od Západu desítky moderních tanků, po kterých už delší dobu volá. Německý kancléř Olaf Scholz umožní dodat do napadené země stroje Leopard 2. Jejich poskytnutí Kyjevu zvažuje stále více států. Spojené státy dodají Ukrajině 31 tanků M1 Abrams, oznámil americký prezident Joe Biden. Nizozemská vláda mezitím signalizuje, že by k obraně před Ruskem mohla přispět i stíhačkami F-16.

Polsko, Finsko a další země od počátku ledna silně tlačí Berlín k tomu, aby jim umožnil vybavit síly Kyjeva tanky Leopard 2 od mnichovské společnosti Krauss-Maffei Wegmann. Používá je řada evropských armád, na Ukrajinu je však nemohou bez souhlasu Berlína dodat. Německá média s odkazem na vládní zdroje v úterý informovala, že Scholz se rozhodl žádostem vyhovět.

A kancléř ve středu potvrdil, že i Berlín v prvním kroku poskytne čtrnáct tanků. „Naše rozhodnutí odpovídá známému postupu, že Ukrajině pomáháme podle našich možností. Úzce jednáme s našimi zahraničními partnery a ve spolupráci s nimi,“ řekl.

„Už se na to všechno připravujeme. A v případě kladného rozhodnutí budeme schopni jednat velmi rychle,“ sliboval podle Deutsche Welle už dopředu německý ministr obrany Boris Pistorius. „Po 11 měsících může konečně začít výcvik ukrajinské posádky. Ukrajina naléhavě potřebuje tanky, aby přesvědčila invazní jednotky k návratu domů,“ citoval Bloomberg poslance za koaliční FDP Marcuse Fabera.

Ukrajina už první krok k dodávkám Leopardů ocenila. „Jsem upřímně vděčný panu kancléři a všem našim přátelům v Německu,“ uvedl na Twitteru prezident Volodymyr Zelenskyj. Šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak zároveň zdůraznil, že jich bude třeba hodně.

Ruské velvyslanectví v Berlíně uvedlo, že německý tah eskaluje situaci. „Toto extrémně nebezpečné rozhodnutí posouvá konflikt na novou úroveň konfrontace a je v rozporu s prohlášeními německých politiků o neochotě Spolkové republiky Německo nechat se do něj zatáhnout,“ sdělil velvyslanec Sergej Nečajev.

Spojené státy dodají Ukrajině tanky M1 Abrams

Celkem 31 tanků M1 Abrams dodají na Ukrajinu Spojené státy, uvedl americký prezident Joe Biden. Poznamenal, že se nejedná o útočnou hrozbu pro Rusko, a pochválil Berlín za jeho rozhodnutí dodat Ukrajině tanky Leopard. Spojené státy budou se svými spojenci podle šéfa Bílého domu nadále podporovat Ukrajinu. Zelenskyj za toto rozhodnutí poděkoval. Jde podle něj o důležitý krok na cestě k vítězství a osvobození Ukrajiny.

Biden uvedl, že tanky M1 Abrams pomohou ukrajinským vojákům  „manévrovat v otevřeném terénu“. „Rusko si myslelo, že budeme rozděleni,“ uvedl Biden o USA a jejich evropských spojencích. „Jsme ale plně, naprosto a důkladně jednotní,“ dodal. 

Abramsy, které jsou jedny z nejvýkonnějších amerických tanků, však na Ukrajinu v dohledné době nezamíří, uvedla agentura Reuters. Mělo by se tak stát v rámci několika měsíců. Bidenova administrativa doplnila, že příslušníci ukrajinské armády budou cvičeni v používání Abramsů na dosud neurčeném místě.

Pentagon dříve možnost vyslání svých tanků shazoval ze stolu s poznámkami, že jsou náročné na výcvik a údržbu a mají velkou spotřebu paliva. Nyní některé hlasy naznačují, že šlo spíše o výmluvy, aby americká administrativa získala čas k přemýšlení. „Jsou to nejlepší tanky na světě, mají nejlepší pancéřování, mají nejlepší digitální řízení palby a neměli bychom podceňovat jejich vojenský význam,“ řekl Bloombergu obranný expert Tom Spoehr ze think-tanku Heritage Foundation.

K dodání tanků Leclerc se může rozhoupat i Paříž

Oběma zemím přitom už cestu proklestila Británie, která v půlce ledna uvedla, že Ukrajinu vybaví čtrnácti tanky Challenger 2. Francouzský prezident Emmanuel Macron před pár dny nevyloučil dodávku tanků Leclerc. Po oznámeních z Berlína a Washingtonu by se brzy mohla rozhoupat i Paříž.

Zatím však není jasné, kolik moderních strojů by celkově Kyjev od Západu mohl získat. Náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj před časem vyzval k dodání tří stovek tanků. V tuto chvíli je realistické, že by jich síly Kyjeva mohly obdržet kolem stovky. Kromě zhruba šedesátky tanků, které mají v první fázi vzejít ze slibů Británie, Německa a USA, by další desítky leopardů mohly poskytnout Polsko, Finsko, Dánsko, Nizozemsko či Španělsko.

Německými tanky Leopard 2 disponuje řada evropských zemí.Německými tanky Leopard 2 disponuje řada evropských zemí.|Profimedia

Nizozemský premiér Mark Rutte uvedl, že zvažuje nákup osmnácti kusů techniky, kterou si země od Německa zatím pronajímá. „Pronajali jsme je, což znamená, že je můžeme koupit a darovat Ukrajině,“ řekl v rozhovoru pro deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Nizozemsko navíc naznačilo, že by se nezdráhalo Kyjevu pomoci dodávkou stíhaček F-16. Ministr zahraničí země Wopke Hoekstra uvedl, že kabinet se na takovou žádost podívá s otevřenou myslí. Podrobnosti nejsou známé, komentátoři však podotýkají, že by šlo o další významný posun v západní pomoci, možná ještě podstatnější než tankové přísliby.

Další však krotí současný optimismus ohledně toho, že by nové zbraně mohly Ukrajině zajistit rychlé vítězství vzhledem k tomu, že se dodávky amerických tanků potáhnou měsíce, ne-li roky. První německé by mohly na Ukrajinu dorazit do tří měsíců, Kyjev se přitom bojí, že brzy by mohla přijít nová ruská invaze.

„Otázkou je, zda sto tanků různých typů bude stačit k vytlačení ruských sil z Ukrajiny. Vsadím se, že ne,“ řekl navíc NBC News Matthew Ford ze Švédské univerzity obrany ve Stockholmu.

Tanky přispěje i Norsko

Tanky Leopard 2 vyrobené v Německu vyšle na Ukrajinu také Norsko, informovala o tom tamní televize NRK s odvoláním na norského ministra obrany Björna Arilda Grama. Kolik Leopardů Norsko daruje, zatím známo není. Vedle dodávky tanků počítá ministr i s výcvikem ukrajinských vojáků.

Bývalý šéf norské armády Harald Sunde vyjádřil přesvědčení, že tanky mohou Kyjevu pomoci v tom, aby ukázal svou sílu a donutil Moskvu vyjednávat o míru.