České banky dusí kryptofirmy. My přitom regulaci vítáme, říká šéf české Binance

Hostem podcastu KryptoSpace je country manažer burzy Binance Matt Okša.

Hostem podcastu KryptoSpace je country manažer burzy Binance Matt Okša. Zdroj: Midjourney

Jsou země a města, kde kryptoměny vítají s otevřenou náručí. El Salvador, americké Miami či švýcarské Lugano se chtějí stát „hlavními městy“ krypta. V Česku ale bitcoin, ether a další naráží stále na nedůvěru institucí. A hlavně tuzemských bank.

Některé zaběhlé české firmy z oboru například řeší, že jim už prakticky žádná z místní bank neotevře účet a ty stávající jim ruší. Mnohdy tak musí hledat řešení v zahraničí, i když tam jim vedou účty v eurech.

Na nový problém narazila i Binance, největší kryptoburza na světě. Banka Moneta totiž svým zákazníkům zakázala na Binance peníze posílat nebo je i přijímat. Prý kvůli obavě z podvodů.

„To je světový unikát. Nikdy jsme se ani já ani kolegové z ostatních regionů nesetkali s tím, že by specifická banka zablokovala transakce na Binance. Potkali jsme se samozřejmě s tím, že například francouzské banky blokovaly nějakou dobu všechny kryptoměnové burzy. Ale ne jen jednu,“ říká v podcastu KryptoSpace country manažer burzy Matt Okša.

Banky i české úřady, které se firmám příliš na pomoc nehrnou, argumentují tím, že jsou kryptoměny často využívány k podvodům či praní peněz.

To, že se podvody dějí, Okša nepopírá. „Podvodníci, kteří se vydávali za Binance, prý kontaktovali zákazníky Monety s tím, že jim buď poskytovali nějaké obchody s vysokou návratností nebo se přímo tvářili, že jsou zaměstnanci z oddělení podpory,“ říká.

Míra takových triků se podle něj v Česku nicméně neliší od jiných zemí. A hlavně se netýkají jen Binance. Podobné problémy řešil i polostátní ČEZ nebo společnost Agrofert.

KryptoSpace

je nezávislý projekt ekonomického novináře Petra Lukáče. Každý týden přináší rozhovory a analýzy ze světa bitcoinu, etheru a decentralizovaných financí. Nově si můžete jeho volnou část poslechnout i na stránkách E15.

Burza se prý snaží lidi co nejvíce vzdělávat, vytvořila navíc vlastní investigativní tým, který vede bývalý zaměstnanec Europolu, a který podobné případy vyšetřuje. Nebo čas od času pomáhá s otázkou kryptoměn i policii.

Nedůvěru vůči firmám fungujícím v oblasti kryptoměn často vzbuzuje i nedostatečná regulace. Přesná pravidla, která by měly české firmy v oboru splňovat, minimálně v Česku ale neexistují. Až v dubnu se bude na půdě Evropského parlamentu hlasovat o připravovaném balíčku MICA.

To by mohlo i podle Okši pomoci. „Jsme v takové šedé zóně, kde ta regulace není plně definovaná a není tu žádný licenční rámec, o který bychom se mohli opřít,“ říká. Pod MICA nově bude možné například pro kryptoměnové burzy získávat licence od centrální banky.