Scientific American: Trump poškodil USA, protože zavrhuje vědu

Americký prezident Donald Trump na předvolebním mítinku

Americký prezident Donald Trump na předvolebním mítinku Zdroj: Reuters

Demokratický kandidát na amerického prezidenta Joe Biden
Americký prezident Donald Trump na předvolebním mítinku
Americký prezident Donald Trump s manželkou Melanií
Americký prezident Donald Trump
Demokratický kandidát na amerického prezidenta Joe Biden
7
Fotogalerie

Až do letoška se populárně vědecký časopis Scientific American celou svou 175letou historii bránil tomu, aby se veřejně přiklonil k některému z kandidátů na prezidenta. Tuto tradici ale nyní porušil. Jeho šéfredaktorka Laura Helmuthová podle agentury AP uvedla, že rozhodnutí podpořit demokrata Joea Bidena předcházela jen stručná debata.

Podle listu „fakta a věda ukazují“, že Bidenův protikandidát a současný americký prezident Donald Trump „závažně poškodil Spojené státy americké i Američany, protože zavrhuje fakta a vědu“.

Šéfredaktorka je toho názoru, že Trumpova administrativa byla pro vědeckou komunitu horší, než si kdy časopis představoval. Svou podporu Bidena magazín uveřejnil na internetu v úterý, tedy den na to, co Trump zpochybnil, že by klimatické změny hrály roli v současných kalifornských lesních požárech. Podle Helmuthové je to však náhoda a daný článek se připravoval v předchozích dvou měsících.

Text od Joshe Fischmana ostře odsoudil způsob, jakým se Trump postavil k řešení koronavirové pandemie. Časopis také kritizoval Trumpa za to, že se zasazuje o snižování fondů pro vědu a brzdí reakci USA na klimatické změny. Biden je naproti tomu „znám tím, že ctí fakta i vědu“.

„Náš časopis má mimo jiné za cíl ukazovat lidem, jak svět funguje – ať už jde o černé díry, evoluci, viry či systematický rasismus,“ uvedla Helmuthová. „Cítili jsme, že je naší povinností lidi varovat, že Trump má katastrofický vliv na výzkum, vědu, zdraví a životní prostředí,“ dodala.

Po uveřejnění článku se časopis setkal i s negativní odezvou. Helmuthová uvedla, že magazín obdržel žádosti o ukončení předplatného. Mnoho z nich přitom přišlo od lidí, kteří mezi abonenty ve skutečnosti nepatřili.

Psycholog a spisovatel Geoffrey Miller podotkl, že magazín zradil svoji 175letou historii principiální nestrannosti. „Jsem dost starý na to, abych si pamatoval doby, kdy váš časopis měl svoji integritu,“ napsal Miller.

V pondělí Trump na brífinku o požárech v Kalifornii odpověděl na podnět týkající se potřeby reagovat na klimatické změny tvrzením, že se Země ochladí. „Přál bych si, aby s vámi věda souhlasila,“ řekl mu Wade Crowfoot z kalifornského úřadu pro přírodní zdroje. „No, nemyslím si, že věda tohle ve skutečnosti ví,“ odpověděl Trump.