Seehofer Merkelovou tlačí ke změnám. CDU/CSU čekají porážky, tvrdí

Bavorský premiér Horst Seehofer

Bavorský premiér Horst Seehofer Zdroj: Michael Lucan, Wikimedia Commons (CC-BY-SA 3.0)

Lídr bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer je přesvědčen, že alianci CDU/CSU čekají volební porážky, dokud vláda nereformuje svou migrační politiku. Jeho partaj v ní navrhla několik změn. Snaží se mimo jiné přimět partnery k přijetí stropu pro přijímání uprchlíků na 200 tisíc ročně.

Šéf bavorské vlády Seehofer vysílá nejednoznačné signály ohledně pevnosti svazku CSU se sesterskou Křesťanskodemokratickou unií (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

„Pokud zmenšíme propast mezi našimi postoji, máme (v příštích volbách) slušné šance. Jestli se to ale nepodaří, bude to hlavní břímě pro CDU i CSU,“ řekl v sobotu. V tisku se objevil i další jeho výrok. „Chceme vyhrát s vámi, ale chceme vyhrát. A ta druhá část je nejdůležitější,“ vzkázal údajně.

O sporných tématech jednaly špičky koalice včera v Berlíně, v otázce migrace ale nedošlo k posunu. CDU před schůzkou CSU vyzvala, aby na kancléřku přestala útočit. Místopředseda křesťanských demokratů Thomas Strobl podotkl, že hádky poškozují partnery nejvíc.

Napětí mezi spojenci opět vzrostlo po nedávných volbách v MeklenburskuPředním Pomořansku, kde CDU skončila na třetím místě za protiimigrační Alternativou pro Německo (AfD).

Přečtěte si:

AfD v Pomořansku porazila stranu kancléřky Merkelové

Seehofer: Za růst populistické AfD může Merkelová a její migrační politika

CSU v pátek večer přijala katalog změn v přistěhovalecké politice, které by chtěla v koalici prosadit. Kromě limitu pro uprchlíky obsahuje zákaz nošení burek, výzvu ke zrušení dvojího občanství či rychlé deportaci odmítnutých žadatelů o azyl. Na rozdíl od dřívějška v něm ale není požadavek na prioritní přijímání uprchlíků z křesťanského prostředí.

Má se vztahovat jen na běžné přistěhovalce, ale ne žadatele o azyl. Bavorská strana v tuto chvíli mlčí ohledně podpory případné další kancléřské kandidatury Merkelové. Minulý týden se objevily spekulace, že ji část CSU chce blokovat. Seehofer ale ujišťuje, že ambice stanout v čele země nemá.

Merkelové klesá prudce popularita
Podle aktuálního průzkumu je s činností kancléřky spokojeno 45 procent Němců. V minulém roce přitom kancléřce věřilo 63 procent dotázaných. Zajímavé také je, že většina Němců si nepřeje další kandidování Merkelové (51 procent), jen 46 procent dotázaných se domnívá, že jde o správné rozhodnutí. Její bavorský spojenec je na tom o procento hůře. Nejlépe si u Němců se 73 procenty stojí sociálnědemokratický ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Předsedkyni AfD Frauke Petryovou má v oblibě 14 procent tázaných.