Šéf Applu Steve Jobs složil funkci

Steve Jobs

Steve Jobs

Zakladatel amerického technologického gigantu Apple Steve Jobs (56) odstoupil z funkce generálního ředitele podniku. Nahradí ho provozní ředitel Tim Cook. Jobs se již delší dobu potýká se zdravotnímu potížemi. Jeho rezignace podle agentury Reuters vyvolala obavy, že se tyto potíže zhoršily.

Jobs uvedl, že již není schopen vykonávat povinnosti generálního ředitele. Ve společnosti Apple však bude i nadále působit, protože byl jmenován předsedou správní rady.Jobs je považován za srdce i duši společnosti Apple, která se tento měsíc na krátkou dobu stala podle tržní hodnoty největším podnikem ve Spojených státech. Apple v posledních letech slaví úspěchy zejména s mobilními telefony iPhone a tablety iPad.

„Stevovy mimořádné vize a vůdčí schopnosti zachránily Apple a přivedly ho na pozici nejinovativnější a nejhodnotnější technologické společnosti světa,“ uvedl člen rady Applu Art Levinson. Dodal, že Jobs bude firmě nadále poskytovat „své unikátní náhledy, kreativitu a inspiraci“.

Akcie Applu po zprávě o rezignaci oslabily až o sedm procent. Podle analytiků však nebyla Jobsova rezignace neočekávaná a na každodenní provoz podniku bude mít pouze malý vliv. „Spotřebitelé nekupují výrobky Applu, protože jsou od Steva Jobse. Kupují je, protože splňují jejich požadavky,“ upozornil podle internetového serveru BBC analytik Michael Gartenberg ze společnosti Gartner.

Jobs se v uplynulých letech vypořádal se vzácnou formou rakoviny slinivky břišní. Letos v lednu však z blíže nespecifikovaných důvodů odešel na další zdravotní dovolenou. Počátkem března se objevil na tiskové konferenci k uvedení počítačového tabletu iPad 2 na trh. Později se zúčastnil setkání představitelů technologického sektoru s americkým prezidentem Barackem Obamou.

Společnost Apple minulý měsíc oznámila, že zvýšila čtvrtletní zisk o téměř 125 procent na 7,3 miliardy dolarů (zhruba 123 miliard korun). Její čtvrtletní tržby stouply o více než 80 procent na 28,6 miliardy dolarů.

Profil Steva Jobse

Vizionář, který změnil svět, největší génius počítačové éry, technologický guru - tak bývá označován americký podnikatel Steven Jobs. Šestapadesátiletý spoluzakladatel a do dneška výkonný ředitel společnosti Apple byl mužem mnoha tváří. Jeho mocnou zbraní byla předvídavost, rád prosazoval vlastní pravidla. Především ale určoval trendy ve vývoji počítačového průmyslu a nevzhledné přístroje povýšil na stylové doplňky, bez kterých se neobejde žádný vyznavač moderního života.

Lidé často nevědí, co chtějí, dokud jim to neukážete, prohlásil kdysi. Bez Jobse by byl svět elektronických produktů nudnější, ať už jde o poslední verzi počítače Apple, mp3 přehrávač iPod nebo tablet iPad. Vždycky dbal na to, aby měly produkty Apple předstih před konkurencí, lahodily oku uživatele a daly se jednoduše ovládat.

„“

Pod jeho vedením se Apple stal loni největší technologickou společností podle tržní kapitalizace (330 miliard dolarů) a třetí nejdražší obchodní značkou světa po Google a IBM.Firmu s vykousnutým jablkem v logu založil Jobs v roce 1976 se svým přítelem Stevem Wozniakem se záměrem postavit osobní počítač dostupný všem. O rok později se na trh dostal počítač Apple II, který zanedlouho udělal z desítek zaměstnanců firmy díky zaměstnaneckým akciím milionáře.

Přerod garážové firmy v instituci se stamilionovými obraty ale vizionáři Jobsovi příliš nesedl, v rámci firmy proto založil divizi Macintosh. Ta v roce 1984 představila stejnojmenný počítač, nad nímž počítačoví experti kroutili hlavami. Místo složitých příkazů se totiž ovládal pomocí myši a menu. Ačkoli tím Jobs přiblížil počítače o další krok k širšímu využití a nápad, spočívající v grafickém uživatelském rozhraní, je v současnosti uplatňovanou normou, jeho Macintosh velký komerční úspěch neměl, především kvůli nedostatku softwaru. Třenice kolem nepovedeného projektu vedly k tomu, že Jobs byl vrcholovým managementem v květnu 1985 z Apple vyhozen.

Vizi dokonalého počítače se pak pokoušel naplnit v nepříliš úspěšné společnosti NeXT. Daleko větší úspěch zaznamenal se studiem Pixar, které koupil za deset milionů dolarů od George Lucase a jehož hity jako například Úžasňákovi a Hledá se Nemo mu vydělaly pěknou řádku dolarů. V lednu 2006 prodal studio filmovému konglomerátu Walt Disney Co. za 7,4 miliardy dolarů a na oplátku získal kolem sedmi procent akcií Disneyho a místo v představenstvu společnosti.Zpátky ke kormidlu skomírajícího Apple byl Jobs povolán v roce 1997 za symbolický plat jednoho dolaru ročně. Už o tři roky později začali experti sborově prohlašovat, že se do firmy vrátila vize, což záhy pocítili i rozradostnění akcionáři.