Šéf EFSF: pesimismus není na místě, krize může skončit do tří let

Krize v eurozóně by mohla skončit během dvou až tří let, pokud dají členské země do pořádku své veřejné finance. Uvedl to šéf evropského záchranného fondu EFSF Klaus Regling v rozhovoru pro německý časopis Der Spiegel. Odmítl rovněž možnost rozpadu eurozóny a kritizoval Německo za přílišný pesimismus ohledně jejích vyhlídek.

Podle Reglinga „existuje dobrý důvod věřit, že krize skončí za dva až tři roky“. Členské země eurozóny ale musí pokračovat v zavádění reforem, jejichž cílem je napravení stavu státních rozpočtů. Šéf EFSF rovněž upozornil, že přežití eurozóny je ve společném zájmu slabších i silnějších členských zemí.

„Riziko, že euro bude zahozeno, je nulové,“ řekl Regling. Podrobil rovněž kritice občasnou „hysterii“ Německa na toto téma. Němci podle něj očekávají celkové zhoršování se situace, což je špatný přístup. „Jsou tu známky zlepšení,“ upozornil. Dodal, že hospodářské základy členských zemí eurozóny zřejmě zesilují.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble o víkendu uvedl, že světovou ekonomiku by mohlo kvůli opatřením ke zlepšení stavu veřejných financí čekat „sedm hubených let“. Dodal, že může trvat řadu let, než úsporná opatření přinesou ovoce.