Šéf Hnutí pěti hvězd Di Maio si už nárokuje právo sestavit vládu

Luigi Di Maio

Luigi Di Maio Zdroj: profimedia.cz

Luigi Di Maio, šéf populistického Hnutí pěti hvězd (M5S), si nárokuje právo sestavit vládu, informovala agentura ANSA. Tato protisystémová strana získala ve volbách podle předběžných výsledků 32 procent hlasů, volby podle všeho ale vyhrála středopravá koalice (37 procent hlasů). Strany levého středu volilo přibližně 23 procent voličů. Žádný politický blok nezískal parlamentní většinu.

"Je naší povinností dát Itálii vládu... Jsme (M5S) politickou silou, která zastupuje celou zemi, což o ostatních formacích říci nemohu. Z této pozice bychom měli vládu nevyhnutelně sestavit my," řekl na tiskové konferenci v Římě 31letý Di Maio. Hnutí je podle něj "připraveno jednat se všemi stranami" - M5S je nově ochotno jít do vládní koalice s dalším partnerem, což dříve rázně odmítalo.

M5S se propaguje se jako protestní strana, která by mohla obrodit italskou politiku. Stojí na internetové platformě. Jeho členové o kandidátech i stanoviscích hlasují na internetu, který propagují jako nástroj přímé demokracie, a propůjčují tak straně image transparentního a rovnostářského hnutí.

Formaci založil v říjnu 2009 komik Beppe Grillo, ale její dnešní tvář je značně umírněnější. Program hnutí klade důraz na hospodářskou agendu a na boj s korupcí. Strana během předvolební kampaně utlumila svou dříve euroskeptickou rétoriku. M5S se staví radikálně k migraci, chce vyhostit do zemí původu stovky tisíc lidí, kteří v Itálii přebývají bez dokumentů.