Šéf Kaddáfího rozvědky dopaden na jihu Libye

Muammar Kaddáfí

Muammar Kaddáfí Zdroj: Kolaz E15

Bývalý šéf rozvědky někdejšího libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Abdalláh Sanúsí byl dopaden a zatčen na jihu Libye. Oznámily to dnes svobodná libyjská televize a zdroje z Přechodné národní rady (NTC). Sanúsí je jedním ze tří Libyjců, na které v červnu vydal mezinárodní zatykač Mazinárodní trestní soud (ICC) v Haagu. Zpráva o jeho dopadení přichází den poté, co byl zadržen Kaddáfího nejznámější syn Sajf Islám.

„Sanúsí byl dopaden v domě své sestry, blízko Sabhy,“ citovala zprávu svobodné televize agentura Reuters. Sanúsího zatčení potvrdil i libyjský ministr informací.

Jeden z nejvyšších velitelů bývalých povstaleckých jednotek loajálních libyjské přechodné vládě, generál Ahmad Hamdúní, agentuře Reuters upřesnil, že povstalečtí bojovníci Sanúsího nejprve obklíčili a po vyjednávání zajali. Upřesnil, že jeho muži jednali na základě informace od místních obyvatel.

V sobotu zadrželi povstalečtí bojovníci v téže oblasti zřejmě nejvlivnějšího z Kaddáfího synů Sajfa Isláma. Ten byl spolu se svým otcem v trojici Libyjců hledaných ICC. Muammar Kaddáfí byl dopaden a zabit 20. října. Podle dřívějších domněnek se Sanúsímu podařilo uprchnout do Mali.

Jednašedesátiletý exšéf rozvědky a Kaddáfího švagr a blízký spolupracovník plukovník Abdalláh Sanúsí byl v letošní občanské válce považován za hlavního organizátora násilí proti demonstrantům, zejména v Benghází, a byl nejspíše odpovědný za rekrutování zahraničních žoldáků. Rodák ze Súdánu byl údajně i v čele prezidentské gardy, která měla na 22 tisíc mužů a která kromě ochrany Kaddáfího střežila i strategické objekty v zemi.

Představitelé NTC dnes prohlásili, že chtějí Kaddáfího syna Saífa Isláma soudit v Libyi navzdory mezinárodnímu zatykači, který na něj vydal Mezinárodní trestní soud v Haagu. Ministr spravedlnosti uvedl, že vlivnému Kaddáfího synovi hrozí trest smrti.