Šéf labouristů vyhlásil válku dravcům

Vůdce labouristů Ed Miliband

Vůdce labouristů Ed Miliband Zdroj: reuters

Šéf labouristů Ed Miliband se na výročním sjezdu strany snaží přesvědčit britské voliče o tom, že je schopný vést opozici k volebnímu vítězství v roce 2015. Vsadil na kritiku současného stavu společnosti a vyhlásil tvrdý boj proti „dravým a spekulantským firmám a rychlým zbohatlíkům“. Tvrdí, že by společnosti měly být regulovány a zdaňovány s přihlédnutím k tomu, zda svými investicemi vytvářejí trvalé hodnoty.

Mezi skutečnými tvůrci bohatství, které je třeba podporovat, zmiňuje kupříkladu Rolls-Royce. Do opačné skupiny řadí provozovatele domů s pečovatelskou službou Southern Cross, po jehož rychlém vzestupu přišel stejně rychlý pád. „Po léta jsme jako země byli v této bitvě neutrální. Byly stejně zdaňovány, stejně regulovány, zacházelo se s nimi stejně, byly stejně oslavovány. Za mě nebudou,“ podotýká Miliband k rozdílům mezi firmami.

Předseda labouristů hovoří o selhání britského systému, který příliš často odměňuje špatné lidi se špatnými hodnotami. „Bohatství našeho státu není budováno pouze úzkou elitou, ale každým mužem a ženou, kteří jdou ven a stráví den prací,“ míní. Miliband by proto model odměn za práci pro kolektiv rád přenesl i do jiných sfér. Lidé, kteří nějak přispívají místní komunitě, by například mohli získat přednost v bytovém pořadníku.

Čtětě také:

Lídr opozice se v poslední době pustil i do kritiky premiéra Davida Camerona. Na úvod kongresu ho vybídl, aby v době světové ekonomické krize prokázal schopnosti vůdce a spolu s dalšími evropskými zeměmi usiloval o zajištění hospodářského růstu.

Konzervativci se brání tím, že to byli právě labouristi, kdo přivedl zem na pokraj bankrotu. „Toto je oportunistická rétorika slabého vůdce,“ reagovala na Milibandovy plány ministryně bez portfeje Sajída Warsiová. Podle nedávné ankety institutu Ipsos Mori by labouristy volilo 37 procent voličů, o tři procenta méně než před měsícem. Podpora konzervativců je v podstatě stále stejná na 35 procentech.

Miliband si je vědom toho, že ho do voleb čeká ještě mnoho práce. Jako věrohodného budoucího premiéra ho zatím vidí jen 24 procent respondentů sondy ComRes. V první řadě musí zlepšit vztahy s odbory, které ho v uplynulých dnech kritizovaly, a upevnit si pozici uvnitř strany.