Šéf Volkswagenu vyzval k zastavení války na Ukrajině. Americké akcie padají

Šéf německého automobilového koncernu Volkswagen Herbert Diess vyzval Evropskou unii k ukončení války na Ukrajině.

Šéf německého automobilového koncernu Volkswagen Herbert Diess vyzval Evropskou unii k ukončení války na Ukrajině. Zdroj: e15.cz

Tabáková společnost Philip Morris International je blízko převzetí svého švédského konkurenta Swedish  Match.
Francouzský prezident Emmanuel Macron je přesvědčen, že Ukrajina vstoupí do Evropské unie až za desítky let.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Ukrajina vstoupí do EU až za desítky let, řekl Macron

Rusko si v pondělí připomnělo 77. výročí od vítězství nad nacistickým Německem ve druhé světové válce. Ruský prezident Vladimir Putin při té příležitosti v projevu hájil invazi na Ukrajinu a označil ji za jediné správné rozhodnutí. Ruským vojákům vzkázal, že bojují za bezpečnost své země. Francouzský prezident Emmanuel Macron včera před Evropským parlamentem prohlásil, že potrvá ještě celá desetiletí, než bude Ukrajina moci plně vstoupit do Evropské unie. Mohla by nicméně vstoupit do „obdobné evropské komunity“ a být tak součástí evropské bezpečnostní architektury jiným způsobem.   

Válka ohrožuje ekonomiku, myslí si Diess

Šéf německého automobilového koncernu Volkswagen Herbert Diess vyzval Evropskou unii, aby zasedla s Ruskem k vyjednávacímu stolu a co nejdříve ukončila válku na Ukrajině diplomatickými prostředky. Konflikt podle Diesse ohrožuje evropskou ekonomiku. Jeho slova popudila ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kulebu. „Nejlepší strategií pro velké německé podniky by bylo zpřetrhat obchodní vazby s Ruskem a poté vyzvat Rusko, aby zastavilo válku a vrátilo se k diplomacii,“ uvedl Kuleba pro deník The Financial Times.  

Z trhů a burz 

Americké akcie se znovu propadly

Akciové indexy ve Spojených státech v pondělí pokračovaly v prudkém poklesu ze závěru minulého týdne. Benchmark S&P 500 odevzdal 3,2 procenta. Dow Jones ztratil 1,99 procenta a Nasdaq Composite se propadl o 4,29 procenta. Výrazně zlevnila ropa, zlato i nejsledovanější kryptoměny. Ve výrazné ztrátě uzavřely včerejší obchodování také všechny hlavní trhy v západní Evropě. Německý DAX se snížil o 2,15 procenta. Britský FTSE 100 odepsal 2,32 procenta. Francouzský CAC 40 pozbyl 2,75 procenta a panevropský STOXX Europe 600 spadl o 2,9 procenta.  

Velká akvizice v tabákovém průmyslu

Jedna z největších tabákových společností na světě, švýcarsko-americká Philip Morris International, je blízko převzetí švédské firmy Swedish Match. Dohoda by měla být uzavřena v nejbližších dnech. Philip Morris za svého konkurenta zaplatí kolem šestnácti miliard dolarů, téměř 380 miliard korun. Swedish Match, která zaměstnává přes sedm a půl tisíce lidí, vyrábí nikotinové sáčky, žvýkací nebo šňupací tabák čili alternativy ke klasickým cigaretám. Akcie Philip Morris International v pondělí posílily téměř o jedno procento na 99,87 dolaru. 

Tweet dne

„Britská veřejnost si zaslouží politiky, kteří vědí, že pro ně platí pravidla. Kteří dodržují nejvyšší standardy. Kteří dávají svou zem na první místo. Británie toto ode mě vždy dostane.“

Lídr britské opozice Keir Starmer je podezřelý, že loni porušil protiepidemická opatření. Předseda Labouristické strany slíbil, že pokud jej policie shledá vinným, rezignuje na svou funkci. Za stejný přestupek byl nedávno pokutován britský konzervativní premiér Boris Johnson. 

Stane se dnes

  • Šéfka německé diplomacie Annalena Baerbocková navštíví Kyjev.
  • V Bruselu pokračuje vyjednávání o nových sankcích Evropské unie vůči Moskvě včetně embarga na dovoz ruské ropy.
  • V Bratislavě začíná mezinárodní veletrh obranné techniky IDEB. Zúčastní se jej i česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS). 
  • Valné shromáždění OSN rozhodne o tom, kdo nahradí Rusko v Radě OSN pro lidská práva. Zájem o post projevila Česká republika.