Na Ukrajině bojujeme za bezpečnost Ruska, prohlásil Putin na přehlídce ke Dni vítězství

Nosič raket Jars během přehlídky na Rudém náměstí

Nosič raket Jars během přehlídky na Rudém náměstí Zdroj: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin během přehlídky na Rudém náměstí
Čestná stráž na přehlídce 9. 5. 2022, Moskva.
Sergej Šojgu, ministr obrany, v kabrioletu Aurus.
Pochodování zahájili vojáci 150. divize motostřelců s ruskou a rudou vlajkou.
Začátek přehlídky v Moskvě, 9. 5. 2022.
17
Fotogalerie

Ruský prezident Vladimir Putin ve svém projevu na vojenské přehlídce ke Dni vítězství na Rudém náměstí v Moskvě označil invazi na Ukrajinu za jediné správné rozhodnutí. Vojákům vzkázal, že bojují za bezpečnost své země, Západ podle něj chystal invazi do Ruska. Nepotvrdily se spekulace, že využije příležitosti k oficiálnímu vyhlášení války sousednímu státu a všeobecné mobilizace.

Prezident v proslovu víceméně zopakoval tvrzení, kterými Moskva od počátku ospravedlňuje útok na sousední stát. Uvedl, že se v posledním roce zvýšilo napětí s ostatními evropskými národy a NATO. „Rusko naléhalo na Evropu, aby našla spravedlivý kompromis, ale oni nás nechtěli slyšet,“ prohlásil.

Znovu také bez důkazů Ukrajinu obvinil z toho, že usilovala o zisk jaderných zbraní, a Severoatlantickou alianci, že chtěla rozšíření do těsné blízkosti Ruska, což podle něj představovalo zjevnou hrozbu.

„Blok NATO začal aktivní vojenské přípravy na území v našem sousedství,“ vyložil Putin svůj pohled. „Viděli jsme, jak se rozvíjí vojenská infrastruktura, jak začaly pracovat stovky zahraničních poradců, pravidelně přicházely dodávky nejmodernějších zbraní ze zemí NATO. Nebezpečí rostlo každým dnem. Rusko zasadilo preventivní úder agresi. Bylo to vynucené, včasné a jediné správné rozhodnutí. Rozhodnutí svrchované, silné a samostatné země,“ zdůraznil.

Prezident zároveň prohlásil, že stát udělá všechno, aby se postaral o rodiny, které kvůli ukrajinské válce ztratily blízké. „Smrt každého vojáka a důstojníka je pro nás bolestná,“ řekl.

Ruské vzdušné síly dopředu nacvičovaly formace nad Rudým náměstím včetně písmena Z, jež je symbolem invaze. Nakonec však byla letecká část zrušena. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil za důvod povětrnostní podmínky. Zrušeny byly i letecké show jinde – v Jekatěrinburgu, Novosibirsku a v Samaře.

Vojenské přehlídky na Rudém náměstí se účastní na jedenáct tisíc lidí a 131 jednotek vojenské techniky, napsala agentura TASS. Kromě zástupů vojáků ve vyrovnaných řadách nesoucích ruské i sovětské vlajky se očekávají rovněž tanky a další vojenská vozidla či obří mezikontinentální balistické rakety. Přítomni jsou i účastníci bojových akcí na ukrajinském Donbasu, kteří pojednou v nejnovějších obrněných transportérech (BTR).

Přehlídky se osobně zúčastnil i ministr obrany Sergej Šojgu, jehož nezvykle střídmé vystupování na veřejnosti takřka od začátku války na Ukrajině vedlo k řadě spekulací o jeho zdravotním stavu. Programu na Rudém náměstí se naopak letos neúčastní žádní zahraniční státníci. Podle DPA se přísně zabezpečené a vojáky chráněné centrum Moskvy podobá nejvíc ze všeho pevnosti.

VIDEO: Vladimir Vladimirovič Putin

Video placeholde
Vladimir Vladimirovič Putin • Videohub