Šéfka MMF varuje před recesí, organizace nemá jednotný názor

Střet názorů
Problémy, které trápí
eurozónu, se změnily
z akutních na chronické.
Na Světovém ekonomickém
fóru v Davosu to řekl šéf
britské banky Barclays
Bob Diamond. Proti tomu
se ale ohradila francouzská
ministryně hospodářství
Christine Lagardeová. Ta je
naopak přesvědčena, že euro
se přes největší potíže už
přeneslo. Fórum v Davosu,
které včera skončilo,
se zabývalo i situací v Egyptě.

Střet názorů Problémy, které trápí eurozónu, se změnily z akutních na chronické. Na Světovém ekonomickém fóru v Davosu to řekl šéf britské banky Barclays Bob Diamond. Proti tomu se ale ohradila francouzská ministryně hospodářství Christine Lagardeová. Ta je naopak přesvědčena, že euro se přes největší potíže už přeneslo. Fórum v Davosu, které včera skončilo, se zabývalo i situací v Egyptě. Zdroj: ctk

Světové ekonomice hrozí návrat do recese. Uvedla to nová výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Současně vyzvala k okamžitým a koordinovaným politickým krokům. Podle jejího náměstka John Lipskyho přitom recese nehrozí. Opatření na podporu světové ekonomiky dnes podle Bílého domu přislíbili americký prezident Barack Obama i německá kancléřka Angela Merkelová.

„Letní vývoj naznačil, že se nyní nacházíme v nebezpečné nové fázi,“ řekla Lagardeová ve svém prvním významném politickém projevu od chvíle, kdy v čele MMF vystřídala Dominiqua Strausse-Kahna. „Riskujeme, že křehké oživení bude zmařeno. Proto musíme okamžitě konat,“ dodala.

Její náměstek John Lipsky dnes přitom v rozhovoru pro televizi CNBC uvedl, že MMF ve své aktualizované prognóze, kterou zveřejní příští měsíc, recesi světové ekonomiky nepředpovídá.
Rozvinuté ekonomiky musí podle Lagardeové připravit dlouhodobé plány k tomu, aby dostaly pod kontrolu své zadlužení. Utahování opasků by však nemělo být tak rychlé, aby ohrozilo hospodářské oživení.

Obama se shodl s Merkelovou na nutnosti protikrizová opatření koordinovat

Obama v pátek podle Bílého domu s Lagardeovou telefonicky hovořil o hospodářských otázkách. Shodli se na tom, že světová ekonomika potřebuje další kroky na podporu růstu v krátkém období.

Dnes Obama podle Bílého domu jednal o krizi v eurozóně a výkyvech na finančních trzích s Merkelovou. „Shodli se na důležitosti koordinované akce k řešení současných ekonomických problémů a k podpoře růstu a tvorby pracovních míst ve světové ekonomice,“ píše se ve sdělení.

Americké ministerstvo obchodu v pátek oznámilo, že ekonomika USA ve druhém čtvrtletí stoupla pouze o procento namísto původně odhadovaných 1,3 procenta. Revidované údaje podle agentury AP pravděpodobně posílí obavy, že největší světové ekonomice hrozí další recese.

Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke v pátek uvedl, že banka bude příští měsíc zvažovat možnosti další měnové stimulace slabé ekonomiky a zaměstnanosti. Žádné konkrétní kroky však nenaznačil.