Šéfka unijní diplomacie ke střední Evropě: Uprchlická krize se týká všech

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová Zdroj: ctk/AP

Žádná členská země Evropské unie nemůže předpokládat, že se jí nynější uprchlická krize netýká, řekla dnes šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová v reakci na páteční prohlášení zemí visegrádské skupiny (V4) k migraci. Dnešní neformální debata ministrů zahraničí osmadvacítky byla podle ní "složitá" a opět ukázala rozdílnost postojů například k otázce možnosti přerozdělovat uprchlíky mezi státy Evropské unie.

Tyto rozdíly ale nejsou podle Mogheriniové žádnou novinkou a všichni si uvědomují naléhavost problému a potřebu rychlého řešení. „Každý souhlasí, že musíme najít mechanismus, jak odpovědnost sdílet. O tom není sporu. Musíme najít cestu. Ale jsou rozdílné pohledy na to, jak takový mechanismus definovat,“ řekla šéfka evropské diplomacie.

Náměstek českého ministra zahraničí Jakub Kulhánek po jednání novinářům řekl, že debata se dnes do značné míry točila především kolem vnějších aspektů migrační krize. „To shodou okolností bylo i hlavní sdělení ze včerejší schůzky premiérů V4,“ připomněl.

Země V4, tedy Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko, v pátek ale také jednoznačně odmítly možnost povinného přerozdělování žadatelů o azyl mezi členské země Evropské unie podle určitého systému kvót. Učinily tak v situaci, kdy se Maďarsko potýká s tisíci lidí, kteří se snaží dostat především do Německa, a kdy Evropská komise potvrdila záměr přijít příští týden s plánem na přerozdělení dalších 120 tisíc běženců z Itálie, Řecka a Maďarska mezi ostatní členy unie.

Země EU již na jaře odmítly podobný návrh, který počítal s přerozdělením 40 tisíc žadatelů o azyl. Následná snaha dohodnout se na rozdělení stejného počtu lidí alespoň na dobrovolné bázi ale selhala, lucemburské předsednictví EU se po týdnech diplomatických jednání dostalo jen k asi 32 tisícům míst. Mogheriniová dnes podotkla, že také tato historie dokládá, že dobrovolný systém znamená složitější a delší rozhodování.