Selhání slovenské policie. Při zkoumání těl Kuciaka a jeho přítelkyně chyběl soudní lékař

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Alexandr Malachovský - Blesk

Demonstrace na Slovensku
Demonstrace na Slovensku
Demonstrace na Slovensku
Demonstrace na Slovensku
Demonstrace na Slovensku
9
Fotogalerie
Slovenská policie podle organizace soudních lékařů selhala, když k ohledání těl zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové nepřizvala soudního lékaře. Ve svém prohlášení to dnes podle slovenských medií uvedla Slovenská společnost pro soudní lékařství (SLS), která zastřešuje soudní lékaře.

"Přítomnost soudního lékaře na místě trestného činu vraždy považujeme za nanejvýš potřebnou a opodstatněnou elementární logikou samotného vyšetřování," uvedl předseda SLS Boris Ťažký.

Vyjádření slovenského policejního prezidenta Tibora Gašpara, který postup policie v této záležitosti obhajoval, Ťažký označil za účelové omlouvání profesionálního selhání policie a dehonestaci soudního lékařství jako medicínského odboru.

Některá slovenská média již dříve zpochybnila odbornost lékaře, kterého policie povolala k ohledání těl reportéra a jeho přítelkyně. Zmiňovaný lékař podle televize Markíza nebyl soudním lékařem ani znalcem, ale patologem, který přednáší histologii. Právě skutečnost, že na místě neštěstí v Kuciakově domě v obci Veľká Mača nedaleko Trnavy nebyl soudní lékař, by podle medií mohla ztížit určení času smrti a další okolnosti.