V Bratislavě proběhla největší demonstrace od revoluce. Slováci chtějí novou vládu

Demonstrace na Slovensku

Demonstrace na Slovensku Zdroj: ČTK

Demonstrace na Slovensku
Demonstrace na Slovensku
Demonstrace na Slovensku
Demonstrace na Slovensku
Demonstrace na Slovensku
26
Fotogalerie

Slovenský prezident Andrej Kiska, předseda parlamentu Andrej Danko a premiér Robert Fico se dnes neshodli na společné deklaraci k řešení politické krize. Text, který navrhl prezident, Danko uvítal, Fico ale přišel s vlastním návrhem a oznámil, že se chce o víkendu sejít s koaličními partnery. Demonstrací proti vládě a za nezávislé vyšetření vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky se pak odpoledne zúčastnily po celém Slovensku i v zahraničí včetně Česka desítky tisíc lidí. V Bratislavě šlo o největší protest od protikomunistických mítinků v roce 1989.

Kiska deklaraci navrhl s cílem vyřešit politickou krizi na Slovensku po vraždě novináře a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Po jednání s prezidentem a premiérem Danko řekl, že "politickou deklaraci nesestavili".

Prezidentův text předpokládal, že nejvyšší politici podpoří politická rozhodnutí, včetně vyvození politické odpovědnosti a zásadních personálních změn s cílem snížit polarizaci ve společnosti. Měli se také zavázat k nutnosti vyšetřit dlouhodobě neřešená podezření o působení organizovaného zločinu na Slovensku, o kterém Kuciak psal.

Fico, který přišel s vlastním návrhem deklarace, po jednání označil za přirozené, že "tři lidé mohou mít na společné prohlášení různé pohledy".

Premiér a předseda nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie také oznámil, že o víkendu chce s koaličními partnery hledat řešení politické krize, které by uklidnilo situaci. Menší vládní strana Most-Híd už dříve vybídla ministra vnitra Roberta Kaliňáka k rezignaci. Kaliňák odstoupit odmítl. Fico tento týden uvedl, že nabídne taková řešení, aby Most-Híd mohl pokračovat ve vládě.

V desítkách měst na Slovensku i v zahraničí se dnes konaly demonstrace proti Ficově vládě a za nezávislé vyšetření vraždy Kuciaka a Kušnírové. V centru Bratislavy se sešlo podle slovenských médií 30.000 až 50.000 lidí, a šlo tak o největší demonstraci od protikomunistických mítinků v roce 1989. V Košicích se sešlo podle odhadů 15.000 až 20.000 lidí. V Bratislavě a Prešově byli mezi řečníky i příbuzní zavražděných.

Stejně jako před týdnem se po skončení shromáždění v Bratislavě přesunulo několik stovek lidí k úřadu vlády, kde skandovali hesla proti Ficovi a vládě. Akce se ale navzdory dřívějšímu varování premiéra, že hrozí útoky na veřejné budovy, obešlo bez incidentů.

Zhruba 1500 lidí se podle organizátorů shromáždilo také před slovenským velvyslanectvím v Praze a zhruba 500 v centru Brna. Demonstrovalo se i jinde v zahraničí, v Berlíně se sešlo zhruba devět desítek lidí.

Slovenský premiér v uplynulých dnech občanské protesty zpochybňoval, opozici v souvislosti s její snahou vyslovit nedůvěru jeho vládě ve sněmovně obvinil z pokusu o státní převrat. Prezidenta obvinil z destabilizace země, kritizoval ho i kvůli loňskému setkání s americkým finančníkem a filantropem maďarského původu Georgem Sorosem v New Yorku. Přesvědčení, že na aktuálním vývoji situace na Slovensku má podíl Soros, dnes vyjádřil i maďarský premiér Viktor Orbán.

Novináře Kuciaka a jeho partnerku zavraždil v únoru neznámý střelec v domě ve Veľké Mače u Trnavy. Slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár dnes řekl, že v případu vraždy existuje stále více vyšetřovacích verzí. Mezinárodní tým k této kauze by podle něj mohl vzniknout příští týden.

Na závěr dvoudenní návštěvy Slovenska dnes delegace poslanců Evropského parlamentu uvedla, že doporučí sestavení společného vyšetřovacího týmu slovenské policie a Europolu. Slováci podle nich nemají v současnosti důvěru ve státní instituce. O zprávě, kterou delegace vypracuje, bude europarlament debatovat příští týden na zasedání ve Štrasburku.