Selhání systému řízení letového provozu narušilo lety v Británii

Letiště Heathrow

Letiště Heathrow Zdroj: Heathrow Airports Limited

Selhání systému řízení letového provozu v pátek navečer narušilo lety v Británii, především pak v oblasti Londýna. Po několik desítkách minut se provoz důležitého systému ve Swanwicku v jižní Anglii podařilo po technické závadě obnovit. Oznámil to britský úřad řízení letového provozu NATS. Provoz nad Británií se nyní začíná vracet do normálu a obnovují se i lety z londýnských letišť.

Stanice BBC původně uváděla, že vzdušný provoz nad Londýnem zůstane uzavřený až do 20:00 SEČ, závadu se však podařilo vyřešit rychleji. Centrum řízení letového provozu ve Swanwicku mělo problém také loni v prosinci a jeho odstranění trvalo 12 hodin, upozornila agentura AP.

Největší dopad dnes měla závada na londýnská letiště, včetně nejvytíženějšího evropského letiště Heathrow, které dočasně zastavilo veškeré odlety a na letišti nepřistávala žádná letadla. Kromě londýnských letišť Heathrow, Gatwick, Standsted a Luton hlásily zpoždění letů také letiště v Bristolu, Edinburghu, Southamptonu, Oxfordu či letiště Leeds Bradford, upozornila BBC.

Praha hlásí první zpoždění

Pražské letiště hlásí první zpoždění letů z Londýna. Zpožděno je letadlo, které mělo přiletět v 17:55 z letiště Heathrow. Je pravděpodobné, že zpožděný bude i další spoj, který má plánovaný přílet ve 20:05. „Žádné lety nejsou zrušené a ani to neočekáváme. Jde jen o zpoždění,“ řekla ČTK mluvčí pražského letiště Marika Janoušková. Zpoždění bude mít i spoj z Prahy do Londýna, který má odlétat v 18:40 SEČ. Let z Londýna na letiště v Brně by neměl být ovlivněn.

BBC s odvoláním na informovaný zdroj uvedla, že problém způsobila závada v počítači, který koordinuje lety do Londýna a určuje pořadí pro přistání a vzlety.

Centrum ve Swanwicku zaměstnává 1300 dispečerů, kteří řídí provoz nad Anglií a Walesem. Denně odbaví kolem 5000 letů. Otevřené bylo v roce 2002 a jeho výstavba stála 623 milionů liber (21,7 miliardy Kč). Problémy má již od počátku. Otevřelo se o šest let později, než bylo naplánováno. Podle NATS byl důvodem problém se softwarem, který má napájet systémy. Technické problémy a selhání počítačů zaznamenalo centrum již v letech 2008, loni v létě a loni v prosinci.