Senátor z Ústí dohlíží na volby v Luhansku, neví kdo ho pozval

volby separatistů na východní Ukrajině

volby separatistů na východní Ukrajině Zdroj: ctk

Na volby na východě Ukrajiny, kde se v neděli v napjaté atmosféře volí nové vedení dvou separatistických republik, dohlíží také senátor z Ústí nad Labem Jaroslav Doubrava. Do Luhansku se vydal jako soukromá osoba na pozvání, netuší ale, kdo ho pozval. Ve volebních místnostech prý žádné problémy nezaznamenal.

Senátor to řekl serveru iDnes.cz.

Doubravu prý oslovil někdo z Česka, senátor ale nepátral po tom, kdo. „Přišel za mnou jeden můj kolega a kamarád a poprosil mě, jestli bych nejel. Probudila se ve mně jakási novinářská vášeň. Říkal jsem si, že je to příležitost podívat se na místa bojů a všeho toho dění. Takže jsem souhlasil a on mi oznámil, že tehdy a tehdy se sejdu na letišti s tím a tím, ten pro mě bude mít letenky a poletíme,“ řekl serveru.

Doubrava je součástí tříčlenného týmu

Doubrava, který ve volbách v roce 2010 kandidoval za hnutí Severočeši.cz a do té doby byl členem KSČM, je prý na Ukrajině součástí tříčlenného týmu. Zatím navštívil asi 15 volebních místností. „Nesetkali jsme se s jedním jediným problémem,“ řekl.

Proruští separatisté v obsazené části Luhanské a Doněcké oblasti uspořádali volby šéfů samozvaných lidových republik a jejich parlamentů navzdory důraznému nesouhlasu Kyjeva. A to týden po ukrajinských parlamentních volbách, které naopak bojkotovali. Jako nelegitimní hlasování označila OSN, Spojené státy, Francie či Německo, podle nichž jde o jasné porušení mírové dohody z Minsku, kterou povstalci s ukrajinským vedením uzavřeli začátkem září. Moskva naopak volby podporuje.

Nesetkali jsme se s jedním jediným problémem

Dnes ráno se na východě Ukrajiny otevřelo na 400 volebních místností, které hlídají ozbrojení povstalci. Podle agentury DPA se ale na několika místech lidé kvůli bojům mezi ukrajinskými jednotkami a separatisty k urnám nedostali. Vedení samozvané Luhanské lidové republiky oznámilo, že tam, kde lidé z různých důvodů volit nemohli nebo tam, kde došlo k jakýmkoli zádrhelům, se volby prodlouží o dvě hodiny. Lidé tedy budou moci odevzdávat hlasy až do 22:00 místního času (20:00 SEČ).

Volby na Ukrajině vzbudily velmi opatrné naděje