Seniorům léky zdarma. Polská vláda splnila svůj předvolební slib

Léky.

Léky.

Lékárna v řecké Soluni během jedné z letošních stávek
Konopná lékárna firmy Carun na floridě
doping, tablety, léky
Léky, ilustrační foto
Léky, ilustrační foto
10
Fotogalerie

Polští senioři bez ohledu na svou ekonomickou situaci mají od září léky zdarma. Za první měsíc to stát vyšlo v přepočtu na 160 milionů korun.

Náměstek polského ministra zdravotnictví Krzysztof Łanda informoval, že zdarma bylo seniorům za první měsíc programu vydáno 2,7 milionu krabiček léků. Podle něj se tím snížil počet seniorů, kteří si svoje léky kvůli vysokým doplatkům v lékárně nevyzvedávají a nedodržují kvůli tomu léčbu. „Vypadá to na velký úspěch,“ uvedl Łanda.

Na seznamu léků, které jsou pro seniory bezplatné, je zhruba 1150 preparátů. Vybrány byly léky s desítkami různých účinných látek, které jsou často užívány ve vyšším věku. Léky zdarma může dostávat pacient od svých 75. narozenin. Na rok 2017 počítá plánovaný státní rozpočet pro účely proplácení doplatků na léky pro seniory v přepočtu se 3,5 miliardy korun. Dosavadní náklady podle náměstka odpovídají předpokladům.

Kritici ale efekt projektu zpochybňují. „Nikdo ve skutečnosti neví, kolik starých lidí si nevyzvedávalo léky kvůli nedostatku peněz,“ píše v Gazetě Wyborcza komentátorka Judyta Watoła. Co předložil ministr, jsou podle ní jen odhady. Vyhodnotit, zda je program úspěšný, je tak podle ní v podstatě nemožné. Odborníkům se zavedení léků zdarma nezamlouvá. Obávají se, že to ovlivní léčbu. Když budou léky s některými účinnými látkami pro pacienty zpoplatněné a jiné ne, je možné, že zdravotní prospěch pacienta už nebude při výběru léků jediným argumentem.

Ministr zdravotnictví při zavádění úlevy uvedl, že spoluúčast na lécích dosahuje asi 40 procent ceny přípravku, což je proti jiným zemím poměrně hodně. A to přestože jsou v Polsku regulované ceny léků v evropském srovnání nízké.Polsko patří mezi země, ze kterých obchodníci vyvážejí léky se ziskem na trhy s vyšší cenovou hladinou, jako je Německo.

 

 Sejm schválil snížení věku pro odchod do důchodu

Polští zákonodárci ve středu schválili snížení věkové hranice pro odchod do důchodu na 60 let pro ženy a 65 let pro muže. Vláda tak plní předvolební slib konzervativní vládní strany Právo a spravedlnost. Předchozí liberální vláda zvýšila věkovou hranici pro odchod do důchodu na 67 let pro obě pohlaví. Podle analytiků polská ekonomika vyšší výdaje na penze neutáhne. Opatření začne platit od října 2017.