Trumpovou výhrou začíná konec liberální nedemokracie, prohlásil Orbán

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: reuters

Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Oslava Trumpovy výhry
Donald Trump
25
Fotogalerie

Výsledek amerických prezidentských voleb je začátkem konce období "liberální nedemokracie", která dominovala uplynulým dvěma desetiletím. V reakci na vítězství republikána Donalda Trumpa to uvedl maďarský premiér Viktor Orbán. Předseda maďarské vlády už v minulosti několikrát liberální demokracii odsoudil jako typ vládnutí, který se vyčerpal.

Západní civilizace se Trumpovým vítězstvím podle Orbána úspěšně osvobodila z okovů ideologie. "Žijeme ve dnech, kdy končí to, co nazýváme liberální nedemokracií, v níž jsme žili posledních dvacet let, a kdy se můžeme vrátit k opravdové demokracii," řekl předseda maďarské vládnoucí strany Fidesz.

Orbán jako jeden z mála evropských politiků přímo podpořil republikánského kandidáta na funkci amerického prezidenta už v červenci. Řekl, že jsou mu blízké Trumpovy názory v otázce kontroly migrace. Zahraniční plány demokratů jsou podle tehdejšího Orbánova vyjádření špatné pro Evropu a smrtelné pro Maďarsko.

Ve středu vítězi amerických voleb pogratuloval Orbán jako jeden z prvních evropských politiků. "Jaké skvělé novinky. Demokracie ještě žije," napsal na facebooku.



Před dvěma lety vyvolal Orbán vlnu kritiky, když představil svou vizi "neliberálního státu". Kvůli reformám, které by k jeho vzniku měly vést, se od té doby několikrát ostře střetl s Bruselem i maďarskou opozicí.

Stejně jako červnové britské rozhodnutí opustit Evropskou unii je Trumpovo vítězství podle maďarského premiéra důležitým obratem v myšlení. "Dva dny po velkém třesku jsme stále naživu," uvedl Orbán.

Maďarská vláda nechala loni na jižních hranicích země postavit plot, aby zastavila migranty putujících po takzvané balkánské stezce do střední Evropy. Podobný krok v předvolební kampani avizoval i Trump. Na hranici USA s Mexikem by chtěl vybudovat zeď, která by zabránila příchodu přistěhovalců z Latinské Ameriky.

VŠE O TRIUMFU DONALDA TRUMPA ČTĚTE ZDE >>>

Video placeholde
Trumpův vítězný projev - české titulky • YouTube.com, Reflex.cz