VIDEO: Lidé vyšli do ulic, připomněli si 17. listopad. Zazněla i slova o vlastizrádcích

17. listopad v Praze

17. listopad v Praze Zdroj: Michal Tomeš, E15

17. listopad v Praze
17. listopad v Praze
17. listopad v Praze
17. listopad v Praze
17. listopad v Praze
133
Fotogalerie

17. listopad je pro českou historii významné datum. Během minulého století se dvakrát zapsalo do českých dějin. Tradice oslav dne studentstva a boje za svobodu neutichla ani dnes. Převážně v Praze se lidé sešli v rámci desítek akcí, aby vyjádřili svůj názor.

Hlavní akce se jako každý rok konala v areálu vysokých škol na pražském Albertově. Oficiální začátek akce byl naplánovaný na jedenáctou hodinu dopoledne, dlouho před zahájením se však na místě objevili například zástupci strany TOP 09 v čele předsedou Miroslavem Kalouskem a Karlem Schwarzenbergem. S postupujícím časem se však na místě objevili například také kandidáti na prezidenta Michal Horáček a Marek Hilšer.

Po loňských oslavách na Alberotvě, kde kromě prezidenta Miloše Zemana vystoupil například také aktivista Martin Konvička, letos patřilo pódium především akademické obci.

Po zaznění hymny se slova ujal například rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, zástupci studentů nebo Petr Pithart. „Ani se nenadějeme a mohli bychom se octnout v objetí partnerů z východu, třeba toho, o kterém jsme se dozvěděli, že je strategický a že umí dobře stabilizovat umrtvenou společnost,“ řekl bývalý předseda vlády. Po jeho projevu následoval divoký potlesk.

Ačkoliv akce na Albertově pokračovala do odpoledních hodin, většina lidí se přesunula více do centra města. Jednou z hlavních tepen dnešních oslav byla Národní třída, místo silně spjaté se 17. listopadem 1989.

Památník, který je nově přesunutý z podloubí do čela budovy byl neustále v obležení desítek lidí. Celou atmosféru dokreslovala hudební produkce.

Ta hrála také na nedalekém Václavském náměstí, kde měla svůj happening strana Tomia Okamury SPD. Pomocí velkých cedulí se snažila informovat o současných problémech a volebním programu.

Především proti uprchlické politice strany však přišla protestovat skupina antifašistů. Vzájemnému střetu musela bránit policie, mnohým nadávkám však už zamezit nemohla.

Větší akcí bylo také setkání příznivců prezidenta Miloše Zemana. To se konalo na Letné, podle ČTK se ho účastnilo asi 600 lidí. Někteří z nich byli vybaveni transparenty podporující prezidentovu politiku, značná část příznivců byla vybavená také vlajkami nebo plackami vyjadřujících odpor proti islámu.

Jednotliví mluvčí také vyjadřovali negativní postoj vůči premiérovi, Evropské unii nebo Severoatlantické alianci. Bouřlivý pískot zazněl také při zmínce o ministrovi kultury Hermanovi a Benešových dekretech. Nejednou se v souvislosti s těmito tématy propíralo slovo „vlastizrádci“.

Video placeholde
Průvod skandující hesla proti Miloši Zemanovi • Arsen Lazarevič

Celý program trvá do pozdních večerních hodin, a to především na Václavském náměstí a Národní třídě.

Kromě menších problémů, které policisté v průběhu dne policisté zaznamenali, se však celková atmosféra nesla v poklidném duchu. Celý den situaci nad metropolí kontroloval policejní vrtulník, v ulicích byly stovky policistů a strážníků.

Video placeholde
Shromáždění na Václavském náměstí • Marian Hronek

Lehké komplikace způsobovala doprava, například kvůli uzavření Národní třídy tramvaje jezdily objížďkou.

Uzavřené bylo také Kosárkovo nábřeží u Strakovy akademie, také ze strany od hlavního vstupu do budovy byl uzavřený chodník a policisté celou situaci monitorovali.