Separatisté z Luhansku se distancují od „Maloruska“ doněckých radikálů. Měli přitom být jeho součástí

Proruský ozbrojenec v Luhansku na východě Ukrajiny

Proruský ozbrojenec v Luhansku na východě Ukrajiny Zdroj: ctk/AP

Luhansk
Hrdí otec podává svého syna proruským separatistům.
Malý kluk pózuje na obrněnci v Luhansku.
S rebely na Ukrajině se v Luhansku fotily i krásné dívky.
Proruští separatisté projíždí Luhanskem.
18
Fotogalerie

Povstalecký projekt Maloruska jako nástupce Ukrajiny, který v Doněcku vyhlásil šéf místních separatistů Alexandr Zacharčenko, nemá podporu luhanských radikálů. 

Vyplývá to z informace luhanské agentury LIC. Vedení „Luhanské lidové republiky“ označilo krok za pochybný a odmítlo se ho účastnit.

Zacharčenko dnes na shromáždění v Doněcku ohlásil vznik Maloruska, které má jako nástupnický stát nahradit „nefunkční“ Ukrajinu. Prohlásil, že součástí nové federace s hlavním městem v Doněcku bude kromě doněckých povstaleckých regionů a 19 z 24 oblastí Ukrajiny i samozvaná Luhanská lidová republika.

Jeden z vůdců tamních separatistů Vladimir Děgťarenko ale agentuře LIC řekl, že v Doněcku žádní zástupci Luhansku nebyli a nikdo s vedením luhanských povstalců o novém státě nehovořil.

„V této chvíli o smysluplnosti podobného kroku velmi pochybujeme,“ poznamenal Děgťarenko. Jeho stoupenci prý kromě toho dodržují minské mírové dohody, které nemají alternativu. Pokud ale z Doněcku přijde nějaký návrh, luhanská skupina ho prý posoudí.

Proruští radikálové zahájili v roce 2014 povstání proti Kyjevu odděleně v Luhanské a Doněcké oblasti, v jejichž zabraných regionech vyhlásili své „lidové republiky“. Občasné tendence ke spojení opakovaně narážely na osobní rozbroje, politické ambice a mocenské spory.

Zdrženlivost Moskvy vůči projektu doněckých radikálů dnes naznačila státní agentura TASS. Tlumočila názor politologa Alexeje Česnakova, podle něhož je krok separatistů vzdálen realitě.

„Projekt Maloruska je dílem spisovatelů a blogerů blízkých k vedení DNR (Doněcké lidové republiky). V samotném vedení DNR ho mnozí považují za neseriózní. Je to spíš literatura než politika,“ řekl Česnakov. Za měsíc podle něj o Malorusku už nikdo nebude nic vědět.