Severní Korea zavedla povinnou vojenskou službu pro ženy

Ženy v severokorejské armádě

Ženy v severokorejské armádě Zdroj: CC BY-SA 2.0: Roman Harak via Flickr

Povinnou vojenskou službu pro ženy se rozhodla zavést Severní Korea ve snaze posílit své ozbrojené síly. Povolávací rozkaz se bude týkat žen ve věku od 17 do 20 let ve všech městech a provinciích, a s naplňováním tohoto kroku už KLDR začala.

Dívky, jichž se povolávací rozkaz týká, procházejí tradiční prohlídkou, při níž zdravotníci kontrolovali fyzickou způsobilost a vyšetřovali dívky, zda netrpí nějakou nakažlivou chorobou. Pro ženy byla minimální možná výška pro službu v armádě v roce 2012 snížena na 142 centimetrů, ale tento limit údajně není příliš přísně dodržován, napsal deník The Guardian.

Nástup do vojenské služby je v KLDR tradičně dvakrát do roka - v dubnu a srpnu. Ženy dosud mohly absolvovat vojenskou službu na základě dobrovolného přihlášení. Do povinné vojenské služby ženy nastoupí poprvé letos v dubnu. Britský tisk odhaduje, že nové nařízení se nesetká s příliš velkým nadšením - v severokorejské společnosti bývají totiž ženy tradičně živitelkami rodin.

Podle nové politiky ale nebudou muset ženy strávit v armádě tak dlouhou dobu jako muži. Vojenská služba jim skončí po dosažení 23 let. Severokorejci měli délku povinné vojenské služby stanovenou na třináct let, od roku 2003 je to jenom deset let. Třináctiletou službu ovšem stále mají specializované jednotky, dodal The Guardian.

Armáda KLDR
Severní Korea má jednu z největších armád. Podle aktuálních statistik čítá kolem 1,1 milionu aktivních vojáků. To z KLDR dělá „papírově“ čtvrtou nejsilnější velmoc na světě. Severní Korea má navíc přes osm milionů vojáků v záloze. Kvůli zastaralému vybavení a nedostatku pohonných hmot je ale bojeschopná jen omezeně.