Severní Korea znovu pohrozila Americe jaderným útokem

Severní Korea (ilustrační foto)

Severní Korea (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Benjamin Jakabek via Flickr

Severní Korea prý nemá zájem vést rozhovory se Spojenými státy, a jako již několikrát v minulosti pohrozila Washingtonu jaderným útokem. KLDR pravidelně zostřuje své výhrůžky před společným vojenským cvičením amerických a jihokorejských sil, které se pravidelně koná na přelomu února a března.

Severokorejská Komise národní obrany, v jejímž čele stojí diktátor Kim Čong-un, obvinila Spojené státy, že se snaží svrhnout stávající komunistický režim v KLDR, a pohrozila protiúderem s použitím veškerých svých vojenských zdrojů.

„Vzhledem k tomu, že američtí imperialističtí gangsteři hrozí svržením severokorejského režimu… necítí KLDR již potřebu zasednout s USA k jednacímu stolu,“ konstatovala komise. Pchjongjang se nyní rozhodl, že „napíše poslední stránku americké historie“. „Použije k tomu různé přesně naváděné jaderné zbraně a také pozemní, námořní, letecké a kybernetické bojové prostředky,“ dodala komise.

Korea nabídla zastavení jaderných testů

Pchjongjang minulý měsíc nabídl, že zastaví jaderné testy, pokud Washington nebude pokračovat v pořádání pravidelných manévrů společně s Jižní Koreou. Ty KLDR považuje za nácvik invaze do Severní Koreje. Spojené státy nabídku odmítly s tím, že cvičení má obranný charakter.

V neděli ministerstvo zahraničí KLDR oznámilo, že Spojené státy odmítly severokorejské pozvání amerického vyslance na návštěvu Severní Koreje k rozhovorům o jaderných otázkách. Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že nebude měnit svůj postoj, podle nějž musí Pchjongjang nejprve ukončit svůj nukleární zbrojní program a teprve poté je možné jednat.