Severoirští demonstranti zranili desítky policistů, unesli autobus

Protestantský demonstrant s vlajkou Velké Británie, slavící porážku katolíků

Protestantský demonstrant s vlajkou Velké Británie, slavící porážku katolíků Zdroj: CTK/AP

(VIDEO) Při střetech nacionalistických demonstrantů a policie bylo v noci na dnešek v severoirském Belfastu zraněno 22 policistů. Protestující také unesli autobus. Dnes, v den výročí porážky katolického krále Jakuba II. Vilémem Oranžským v roce 1690, by měly vyvrcholit protestanstké pochody městem.

Demonstranti zapalovali auta a na policisty házeli zápalné bomby. Bezpečností složky proti nim nasadily gumové projektily a vodní děla, přesto se jim ale nepodařilo kontrolovat až dvousetčlenné skupinky pohybující se po městě, uvedla policejní mluvčí podle agentury Reuters. Dodala, že zranění policistů jsou jen lehká.

Skupinka protestujících v noci také unesla linkový dvoupatrový autobus, s nímž po jízdě městem vstříc policii narazila do domu na hlavní třídě v katolické čtvrti Belfastu. Cestující a řidič byli propuštěni ještě před nehodou. Podle zpravodaje rozhlasové stanice BBC si mnoho obyvatel již před víkendem vzalo volno a odjelo kvůli očekávaným nepokojům na dovolenou.

Většina katolíků odmítla demonstrativní pochody jako provokaci a na katolických předměstích v noci často docházelo k násilným střetům. Poslanec za Demokratické unionisty Nigel Dodds, jehož strana je napojena na protestantské církve, dnes nepokoje odsoudil.

Odmítavě se k nim postavil i zástupce prvního ministra pro Severní Irsko ze strany Sinn Féin Martin McGuinness. „Lidé, kteří se v noci nacházeli na Broadway (centru nynějších protestů), dorazili z jiných částí Belfasti, aby způsobili bolest místní komunitě a napadli policii,“ řekl pro BBC. Situace bude stejná jako v minulých letech, kdy nepokoje vyvolali lidé, kteří o sobě tvrdili, že jsou nacionalisté či katolíci, ale chtěli se pouze účastnit „aktivit, které jsou úplně protispolečenské,“ dodal.

Na severu Belfastu vyvolalo varování před nastraženou bombou několikahodinovou evakuaci řady domů. Poplach se později ukázal jako falešný.

Očekává se, že dnešního vyvrcholení protestních pochodů se zúčastní desítky tisíc lidí. Dnes totiž probíhá tradiční slavnost The Twelfth, konaná u příležitosti revoluce a vítězství protestantů nad katolíky na koci 18. století.

Severní Irsko zažilo 30 let bojů mezi nacionalisty, především katolíky, kteří chtějí připojení území k Irsku, a protestanty podporujícími setrvání Ulsteru ve Velké Británii. Nepřátelství oficiálně ukončila mírová smlouva z roku 1998, ale některé malé ozbrojené skupiny zůstaly aktivní dodnes. Střety mezi skupinkami protestantů a katolíků zažil belfast i před dvěma týdny.

Záběry z nočního Belfastu.