Severské státy varují před cestami do egyptského Šarm aš-Šajchu

Ilustrační foto ruských turistů na letišti

Ilustrační foto ruských turistů na letišti

Dánsko, Norsko a Finsko vyzvaly své občany, aby se vyhnuli cestám do egyptského letoviska Šarm aš-Šajch, pokud nejsou nezbytně nutné. Podobná varování zazněla v uplynulých dnech i z jiných evropských zemí. Británie a Irsko ve středu zastavily lety svých letadel do Šarm aš-Šajchu i z něj a v pátek stejný krok učinilo Rusko. Vlády se tak rozhodly v souvislosti s vyšetřováním pádu ruského letadla nad Sinajským poloostrovem, který mohl být důsledkem teroristického útoku.

Norské ministerstvo zahraničí dnes rovněž vyzvalo své občany, kteří již v Šarm aš-Šajchu jsou, aby necestovali nikam dále na Sinajský poloostrov. Stejné doporučení vydali Finové. Dánský ministr zahraničí Kristian Jensen uvedl, že Kodaň „změnila svá doporučení vzhledem k informacím, které získala“. Žádné další podrobnosti ale neuvedl.

Rusko se nyní podobně jako Británie snaží z Šarm aš-Šajchu evakuovat své turisty, kteří tam kvůli zastavení letů uvízli.

Česká diplomacie zatím nezměnila doporučení k cestám do Egypta. „ČR prozatím zachovává aktuální platné doporučení k cestám do Egypta. Obdobně postupuje většina evropských států,“ uvedla česká diplomacie s tím, že v oblasti obecně platí zásada zvýšené obezřetnosti. V současné době podle ministerstva není v provozu žádný přímý let z Česka do Šarm aš-Šajchu. V oblasti by se měly nacházet desítky českých občanů, uvedl úřad.

Ruský dopravní letoun Airbus A321 letěl minulou sobotu z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu, ale zřítil se na Sinajském poloostrově. Neštěstí nepřežil nikdo z 224 lidí, kteří byli na palubě. Američtí a britští představitelé se domnívají, že pád mohla způsobit bomba umístěná na palubě.

V Egyptě se nachází téměř 80 tisíc ruských turistů
V Egyptě se v současné době nachází asi 79 tisíc ruských turistů, hlavně v letoviscích Šarm aš-Šajch a Hurghada. Informoval o tom šéf ruské agentury cestovního ruchu Rosturism Oleg Safonov. Ruský prezident Vladimir Putin nařídil pozastavit lety ruských aerolinek do Egypta, dokud se nevyšetří příčiny katastrofy ruského letadla na Sinaji. Vláda by měla nicméně zajistit převoz domů těch turistů, kteří v Egyptě uvízli.
„Počet našich občanů v Egyptě byl upřesněn,“ citovala ruská média Safonova. „Večer 6. listopadu tam bylo okolo 79 tisíc osob,“ uvedl šéf Rosturismu. Asi 1200 Rusů se podle něj již vrátilo domů. Alexandr Burtin z největší ruské cestovní kanceláře Tez Tour v pátek prohlásil, že v Šarm aš-Šajchu může být 30 tisíc až 40 tisíc Rusů. „Tamní (turistická) sezona vrcholí,“ řekl agentuře TASS.
Podle Safonova budou postupně turisté z letoviska evakuováni. „Přiletí prázdná letadla, do kterých nastoupí ti turisté, kteří se v daný den mají vrátit domů,“ dodal. V rámci zpřísněných bezpečnostních opatření poletí cestující bez odbavených zavazadel, pouze s kabinovými. Kufry budou do Ruska přepraveny zvlášť. Dnes bude údajně do Egypta posláno 46 prázdných letadel, která mají přepravit uvízlé turisty. Dalších 47 letů je plánováno na neděli.
Podle mluvčí sdružení cestovních kanceláří Iriny Tjurinové téměř všichni ruští turisté, kteří měli v příštích dnech zamířit do Egypta, souhlasili s tím, že místo toho pojedou do Turecka.