Sikorski končí v čele polského parlamentu. Kvůli kauze s odposlechy

Radoslaw Sikorski

Radoslaw Sikorski Zdroj: CC: CC-BY-SA-3.0/Andrzej Barabasz/wikimedia.org

Radoslaw Sikorski podle očekávání rezignoval na svou funkci maršálka Sejmu, tedy předsedy jedné z komor polského parlamentu. Bývalý ministr zahraničí Sikorski rezignoval kvůli loňské aféře s odposlechy, a to jen čtyři měsíce před parlamentními volbami. Datum volby nástupce zatím stanoven nebyl, rozhodnout by se o něm však mělo ještě dnes odpoledne.

Sikorski svou rezignaci avizoval už před třemi týdny. Důvodem jeho odchodu z čela Sejmu je aféra s odposlechy, která odhalila zákulisní intriky některých politiků z vládní Občanské platformy (PO) a vulgární styl jejich jednání.

Přepisy odposlechů ministrů, stranických funkcionářů a podnikatelů z jedné varšavské luxusní restaurace začal před rokem zveřejňovat týdeník Wprost. Aktéři schůzek si vyprávěli sprosté vtipy, objednávali si drahá vína a nevybíravým způsobem komentovali své polské i zahraniční partnery.

Před vypuknutím aféry byl přitom někdejší šéf diplomacie Sikorski jedním z vrcholných politiků, s nimiž Varšava spojovala naděje na posílení svého vlivu na mezinárodní scéně. Kvůli stejné aféře nedávno podali demisi také tři ministři vlády premiérky Ewy Kopaczové.

Dva kandidáti

Už v říjnu se budou v Polsku konat parlamentní volby a podpora vládní PO, jejímž je Sikorski členem, v posledních průzkumech klesala.

Jedinou uchazečkou o uvolněnou pozici v čele zákonodárného sboru byla dodnes poslankyně PO a dosavadní mluvčí vlády Malgorzata Kidawá-Blońská.

Dnes svou kandidaturu oznámil také vicemaršálek Sejmu za Svaz demokratické levice Jerzy Wenderlich, který jako nejstarší místopředseda dnes zároveň dočasně převzal Sikorského pravomoci. Předsednictvo Sejmu by se mělo podle agentury PAP sejít ještě dnes odpoledne a rozhodnout o termínu volby nového maršálka.