Síly v Británii se vyrovnaly, konzervativci a labouristé by získali třetinu hlasů

Současný britský premiér David Cameron

Současný britský premiér David Cameron Zdroj: ctk

Britští vládní konzervativci a opoziční labouristé mají před květnovými parlamentními volbami po 33 procentech podpory potenciálních voličů. Na třetím místě je protievropská Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) s 14 procenty preferencí. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění v anketě Opinium/Observer.

Průzkum následuje po čtvrteční ostře sledované debatě lídrů sedmi největších politických stran. Zatímco konzervativci přišli o jednoprocentní náskok před stabilními labouristy, stoupenci opuštění Evropské unie si o jeden procentní bod polepšili.

Premiér a šéf konzervativců David Cameron v poslední debatě obvinil své politické soupeře, že chtějí zvýšit daně a více zadlužit zemi. Reagoval tak na jejich kritiku ohledně vládního plánu na snížení současného horentního dluhu. Vůdce labouristů Ed Miliband a další straničtí lídři tvrdili, že Cameronův plán na snížení vládních výdajů zašel příliš daleko.

Volby se v Británii konají 7. května a i předchozí sociologická šetření ukázala, že obě největší strany mají šanci získat zhruba stejné množství hlasů. To by znamenalo, že ani jedna z nich by neměla ve sněmovně většinu, a tedy ani šanci sestavit jednobarevnou vládu.