Singer: Rozpočtová pravidla EU nechybí, spíše se nedodržují

Miroslav Singer

Miroslav Singer Zdroj: profimedia.cz

Problémem v současné krizi eurozóny není neexistence rozpočtových pravidel, ale podle guvernéra ČNB Miroslava Singera spíše jejich nedodržování. Navíc během krize pravidla porušily samotné instituce EU, když prosadily finanční pomoc jednoho státu druhému. Z hlediska zdravého rozumu je to jasné porušení faktu, že jedna země nemůže pomáhat druhé, uvedl na dnešním setkání s manažery Singer.

„Krize eurozóny je dlouhodobá a má více příčin. Od roku 2010 má především podobu krize dluhové. Ta je důsledkem rozpočtové nedisciplinovanosti před krizí a nízké výkonnosti některých ekonomik,“ uvedl Singer. Během krize se navíc společná měna euro stala podle guvernéra překážkou růstu méně vyspělých zemí. „V období rychlého růstu před krizí nebyla nesourodá struktura eurozóny totiž tak zjevná,“ dodal.

Přečtěte si, co říkal Singer o EU na konci loňského roku:

K odkupu vládního dluhu Evropskou centrální bankou (ECB) Singer uvedl, že je to jen zlomek součtu dluhů zemí ohrožených krizí. ECB od loňského května do začátku letošního října odkoupila vládní dluhopisy za 225 miliard eur. Vládní dluh Itálie přitom činí 1,9 bilionu eur, Španělska 790 miliard eur, Portugalska 155 miliard, Řecka 360 miliard a Irska 120 miliard eur. „ECB pouze koupila čas na to, aby Evropa mohla alespoň naznačit, že umí řešit problémy,“ uvedl Singer.

Celkově si dluhová krize podle guvernéra vyžádala rozpočtovou konsolidaci státu v nevhodné fázi hospodářského cyklu. Rozpočtová politika v EU je tak nyní podle něj procyklická, tedy vede ke zpomalení ekonomického růstu.