Sísí: Příliš demokracie může Egyptu uškodit

Polní maršál Sísí

Polní maršál Sísí Zdroj: Reuters,

Bývalý velitel egyptské armády Abdal Fattáh Sísí varoval před tlakem médií na prosazení větší svobody projevu a demokratických reforem v zemi. Podle agentury AP při setkání se dvěma desítkami redaktorů z hlavních egyptských novin Sísí upozornil, že takové požadavky a na to navazující protesty ohrožují národní bezpečnost.

Sísí kandiduje na Egyptského prezidenta a je podle všeho jasným favoritem voleb plánovaných na konec května. Úplná demokracie je však podle něj „idealistický“ cíl, kterého země může dosáhnout tak za čtvrt století. Sísí také dal najevo, že na svém mocenském postavení nelpí a že by odstoupil, pokud by čelil masovému odporu a požadavkům, aby odešel.

Agentura AP připomněla, že totéž před svým zvolením sliboval předchozí islamistický prezident Muhammad Mursí, který si ale v úřadu navzdory širokým protestům závazek rozmyslel a odstoupit odmítl. Nakonec jej loni svrhla armáda v čele právě se Sísím. Mursí, který se stále za prezidenta považuje, čelí sérii obvinění mimo jiné kvůli zabití stovek lidí při protestech proti jeho vládě. Nové prezidentské volby se mají v Egyptě konat 26. a 27. května.

Polní maršál Sísí chce být faraónem

Radek Palata: Před čísly se neschová ani ústava