Skandál americké armády. Experti na jaderné rakety podváděli u zkoušek

balistická střela (ilustrační foto)

balistická střela (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Celkem 34 důstojníků amerického vojenského letectva za základně ve státě Montana skončilo dočasně ve službě. Obsluhovali balistické jaderné rakety a údajně podváděli při zkouškách. Někteří z nich kryli podvody a tři osoby jsou vyšetřovány v souvislosti s drogami. Americká armáda čelí i skandálu v Iráku, kde vojáci prý spalovali těla mrtvých iráckých povstalců.

Na základě Malstrom ve státě Montana je umístěna celá třetina ze 450 amerických balistických jaderných raket, které obsluhuje celkem 190 důstojníků. Propuštěna z nich byla dočasně téměř pětina. Vojáci během zkoušky podváděli. Informovala o tom Česká televize.

„Někteří důstojníci podváděli, další o tom zjevně věděli a nic proti tomu neudělali,“ uvedla tajemnice pro vojenské letectvo Deborah Lee Jamesová. Takové jednání je podle ní zcela nepřijatelné.

Na podvody při pravidelném měsíčním testu se přišlo během vyšetřování jednoho důstojníka na základně Malstrom. Ten byl prověřován kvůli držení drog. Další dva důstojníci byli kvůli drogám suspendováni na základně Minot v Severní Dakotě.

Základny čekají nové testy
Další americké mezikontinentální rakety s jadernými hlavicemi jsou umístěny vedle Malstromu a Minot ještě na základně Warren ve státě Wyoming. Podle Jamesové všichni důstojníci obsluhující jaderné rakety na těchto základnách budou muset příslušné testy znovu absolvovat do neděle.

Již v říjnu byli dva důstojníci na základně Malstrom potrestáni za to, že nechali otevřené dveře do řídicí místnosti, odkud se raketa odpaluje. Tyto dveře mají být neustále zavřené. V srpnu kontrola na téže základně došla k závěru, že jednotka, která má kontrolovat mezikontinentální rakety, nepracuje uspokojivě.

Američtí vojáci údajně v Iráku spalovalo mrtvé povstalce

Americká armáda ale současně řeší ještě další skandál. Na webu TMZ se objevilo celkem osm fotografií z irácké Fallúdži, kde voják lije na mrtvé povstalce něco, co vypadá jako hořlavá tekutina. A pak je zapaluje. Další obrázky ukazují těla v plamenech a ohořelé ostatky.

Fallúdža, IrákFallúdža, Irák (ilustrační foto)Fallúdža, Irák (ilustrační foto) | LCPL Joel A. Chaverri, USMC via Wikimedia

Mluvčí Pentagonu uvedl, že „to, co mariňáci na fotografiích činí, není to, co se od našich vojáků očekává“. „V této chvíli zjišťujeme, zda jsou fotografie pravé a okolnosti, za nichž byly pořízeny. Pokud to bude možné, chceme zjistit identitu těch lidí,“ podotkl kapitán Richard Ulsh. „Na výsledku vyšetřování závisí, zda budeme schopni trestat za možná provinění,“ dodal.

Zahraniční tisk: Irák se rozpadl, v Anbaru vládne ISIL