Skandál PRISM: Rusko nabídlo Snowdenovi azyl

Edward Snowden

Edward Snowden

Americký whistleblower Edward Snowden by se před úřady své země mohl ukrýt v Rusku. Bývalý zaměstnanec CIA, který stojí za únikem informací o programu na sledování internetové a telefonní komunikace Američanů, už opustil své dosavadní útočiště v Hong Kongu.

Snowden o víkendu prohlásil, že požádá o azyl v některé ze zemí, se kterými sdílí „společné hodnoty“. Jako příklad jmenoval Island. Chce se tak ochránit před vydáním do USA, kde mu hrozí trestní stíhání. Podle deníku The Guardian, kterému Snowden poskytl všechny své dokumenty, dosud whistleblower o azyl nikde nepožádal.

Rusko by ale Snowdenovu žádost přinejmenším ihned neodmítlo. „Přizpůsobíme se aktuální situaci. Pokud dostaneme takovou žádost, zvážíme ji,“ uvedl mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Udělení azylu Snowdenovi podporuje vlivný poslanec vládní strany Jednotné Rusko Robert Šlegel. „To je dobrý myšlenka,“ uvedl dnes. Předseda mezinárodního výboru ruské Dumy Alexej Puškov pak o udělení azylu mluví jako o hotové věci. „Tím, že Moskva Snowdenovi slíbila azyl, si dala za úkol ochránit politicky pronásledované,“ napsal na Twitteru.

Moskva by tak Snowdenovi poskytla ochranu navzdory tomu, že ruští whistlebloweři obvykle čelí tvrdé perzekuci ze strany státních orgánů. Experti navíc soudí, že ruské tajné služby sledují své občany podobně důkladně jako ty americké.

Island se zatím k možnosti udělení azylu odmítl vyjádřit, protože podle ministryně vnitra Hanny Birny Kristjánsdóttir dosud země od Snowdena nedostala žádnou žádost. Island si v průběhu let vydobyl renomé bezpečného útočiště pro americké uprchlíky. V roce 2005 udělil občanství šachovému mistrovi Bobby Fischerovi, kterého USA stíhaly kvůli jeho protiamerickým a protižidovským výrokům. Země byla také domovem webu WikiLeaks.

Snowden pracoval jako správce sítě pro americkou tajnou službu CIA a později pro firmu, která spolupracovala s Národní bezpečností agenturou. Ta řídí program označovaný jako PRISM. Podle dokumentů, které Snowden odhalil, americké úřady sledují a analyzují telefony i elektronickou komunikaci všech Američanů.