Skateboarding nebo pétanque? Olympijské kruhy vábí další sporty

Silný zastánce. Legendární Tony Hawk je pro, aby se skateboarding na olympiádě objevil

Silný zastánce. Legendární Tony Hawk je pro, aby se skateboarding na olympiádě objevil Zdroj: Profimedia.cz

Program olympijských her v letech 2020 a 2024 rozšíří další sporty. Mezi uchazeči pro hry v roce 2020, které se uskuteční v Tokiu, je mimo jiné i skateboarding, na hry o čtyři roky později chce pétanque. Ten je nesmírně populární ve Francii a Paříž je jedním z kandidátských měst.

Nejprve je na řadě program pro Tokio. Mezinárodní olympijský výbor už ponechal jen užší výběr, nedostal se do něj třeba squash, bowling či wushu. Zato zůstal skateboarding. A právě snaha dostat tento sport pod olympijské kruhy rozděluje skateboardingovou komunitu. Vznikla dokonce petice proti tomu, aby se stal tento sport olympijským. Během několika dní ji podepsalo pět a půl tisíce lidí. „Skateboarding není sport, je to životní styl,“ tvrdí podporovatelé petice. Ikona tohoto sportu Tony Hawk i mezinárodní federace však chtějí, aby se jejich sport na olympiádě objevil.

Skateboardingové akce jsou ve světě velmi populární. Například finále světové série letos sledovalo na místě 40 tisíc diváků. Vítěz si odnesl nejvyšší odměnu v historii tohoto sportu, šek na 200 tisíc dolarů. Také pro sponzory je světová série atraktivní, titulárním partnerem je společnost Nike.

Letošní finále světové skateboardingové série sledovalo 40 tisíc diváků

Kampaň dostat některý ze svých sportů na olympijské hry už zahájila také Světová federace koulových her. „Čeká nás dlouhá cesta, ale jsem optimista,“ prohlásil prezident federace Claude Azéma. Podle něj koulové hry hraje po celém světě 30 milionů lidí, z toho kolem milionu je registrováno v jednotlivých národních federacích, které existují ve 162 zemích.

V současnosti se konají na světě tři turnaje v pétanque, které jsou obdobou mistrovství světa. Nejslavnější z nich je Le Mondial la Marseillaise a účastní se ho přes 10 tisíc hráčů. Registrační poplatek je pět eur na osobu, vítězný tým si vydělá tři tisíce eur. Z turnaje tříčlenných týmů vysílá televize France 3 denně reportáž a finále přenáší živě.

Olympijské symboly: logo OH pozná až 90 % světové populace >>>